Észak-Korea tagadja, hogy atomfegyverek gyártását segítő technológiai információkat kapott volna Pakisztántól, amint azt nemrégiben a vezető pakisztáni atomtudós beismerte.

Az államfő a The New York Times című lapnak adott, kedden megjelent interjújában hangoztatta, hogy az amerikai tisztviselők tavaly októberig nem tudtak bizonyítékot szolgáltatni Abdul Kádír Hán ellen. „Ha tudtak a tevékenységéről, már korábban tájékoztatniuk kellett volna bennünket” - mondta Musarraf. „Lehet, hogy sok minden nem történt volna meg” - tette hozzá.Az elnök közölte: voltak jelzései, illegális, gyanúsnak mondható kapcsolatfelvételekről szóló értesülései arról, hogy Abdul Kádír Hán megosztja az atomtechnológia területén szerzett tudást. Aggódott azonban egy vizsgálat politikai következményeitől. Szerinte „végtelenül kényes ügy volt”, amelynek során nem lehetett úgy vizsgálódni, „mintha közönséges bűnöző ügyéről lett volna szó”. Musarraf elmondta: végül is arra kényszerítette az atomtudóst, hogy 2001 márciusától mondjon le az atomprogram vezetéséről, elejét véve annak, hogy további atomtitok kerüljön külföldre.Abdul Kádír Hán múlt heti beismerő vallomására adott első hivatalos reakciójában Phenjan aljas és alaptalan propagandának minősítette az atomtudós közlését. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökségnek nyilatkozva egy külügyi szóvivő úgy vélte, Washington mesterkedéséről van szó, amelynek célja, hogy Észak-Korea helyzetét nehezítse, az országot elszigetelje az atomprogramjáról tervezett hatoldalú tárgyaláson.Abdul Kádír Hán a múlt hét közepén ismerte el nyilvánosan, hogy atomtitkokat szivárogtatott ki Észak-Koreának, Iránnak és Líbiának. A tudós nyomban bocsánatot kért honfitársaitól, Pervez Musarraf pakisztáni államfő pedig megkegyelmezett neki. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Fellőtték a műholdat, ami mesterséges hullócsillagokat enged majd ki magából

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Hat hónap kényszerszünet után győzelemmel tért vissza a magyar atlétika csillaga

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Kézi-vb: Matics szerint a szerencse nagyon hiányzik

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György