Tetszett a cikk?

Az Irakban állomásozó koalíció birtokába került dokumentum szerint a terrorszervezet célja a síiták és a szunniták közti konfliktus kirobbantása.

Hétfői bagdadi sajtókonferenciáján Mark Kimmitt amerikai tábornok elmondta: a dokumentum tartalmát, amelyről a New York Times (NYT) is beszámolt, „hihetőnek” tartja. Világos, hogy egyes tervek szerint Irakan polgárháborút készülnek kirobbantani – mondta a tábornok. A NYT szerint a tizenhét oldalas, keltezés nélküli írás egy Abu Muszab az-Zarkavi nevű jordániai férfitől származik, akit az Egyesült Államok a terrorszervezettel fenntartott állítólagos kapcsolatai miatt régóta megfigyelés alatt tart. A dokumentum arra szólítja az iszlám szervezeteket, hogy a helyi közösségek közt szítsanak konfliktust. Az Egyesült Államok vezette koalíció szóvivője, Dan Senor ugyancsak a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: az iratot egy bagdadi, az al-Kaida egyik rejtekhelyén tartott rajtaütés során találták.A dokumentum azon sajnálkozik, hogy nem sikerül az al-Kaidának az amerikai csapatokat kiűzni Irakból, valamint javasolja: júniusig szervezzenek támadást a síita többség ellen avégett, hogy a szunnilta kisebbség ellentámadását provokálják ki ezzel. A NYT szerint a a koalíciós erő június 30. előtt akarja ideiglenes kormányát felállítani, így az izgatás ezt volna hivatott megakadányozni.Az Egyesült Államok külügyminisztere, Colin Powell szerint a dokumentum hitelt adhat azoknak a feltételezéseknek, amely szerint Szaddám Huszein rezsimje és a terrorszervezet között kapcsolat áll fenn.Hétvégén amerikai katonák elfogták az iraki Muhszin Hádr al-Hafádzsit, a katonai erővel tavaly tavasszal elűzött bagdadi rezsimhez tartozó, leginkább keresett 55 személy egyikét, aki a Baasz Párt dél-iraki elnökeként Szaddám Huszein diktátort szolgálta.Hádr elfogásával már csupán 11 személy nem került kézre a szóban forgó 55 közül. A bujkálók listáját jelenleg az eredetileg hatodik legkeresettebb személyiség, Izzat Ibrahim al-Dúri tábornok - Szaddám egyik legközelebbi bizalmasa - vezeti, akinek elfogását különböző forrásból már több ízben bejelentették, de később e közlések mindig hamisnak bizonyultak. (hvg.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

Magyarországon a zöld rendszámos új Skoda Octavia RS

134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

134 millió állami pénzre pályázhatnak a hajléktalanellátó intézmények

Megjelent a Spotify 2020-as toplistája: ezek a zenék szóltak legtöbbször

Megjelent a Spotify 2020-as toplistája: ezek a zenék szóltak legtöbbször