Az Irakban állomásozó koalíció birtokába került dokumentum szerint a terrorszervezet célja a síiták és a szunniták közti konfliktus kirobbantása.

Hétfői bagdadi sajtókonferenciáján Mark Kimmitt amerikai tábornok elmondta: a dokumentum tartalmát, amelyről a New York Times (NYT) is beszámolt, „hihetőnek” tartja. Világos, hogy egyes tervek szerint Irakan polgárháborút készülnek kirobbantani – mondta a tábornok. A NYT szerint a tizenhét oldalas, keltezés nélküli írás egy Abu Muszab az-Zarkavi nevű jordániai férfitől származik, akit az Egyesült Államok a terrorszervezettel fenntartott állítólagos kapcsolatai miatt régóta megfigyelés alatt tart. A dokumentum arra szólítja az iszlám szervezeteket, hogy a helyi közösségek közt szítsanak konfliktust. Az Egyesült Államok vezette koalíció szóvivője, Dan Senor ugyancsak a hétfői sajtótájékoztatón elmondta: az iratot egy bagdadi, az al-Kaida egyik rejtekhelyén tartott rajtaütés során találták.A dokumentum azon sajnálkozik, hogy nem sikerül az al-Kaidának az amerikai csapatokat kiűzni Irakból, valamint javasolja: júniusig szervezzenek támadást a síita többség ellen avégett, hogy a szunnilta kisebbség ellentámadását provokálják ki ezzel. A NYT szerint a a koalíciós erő június 30. előtt akarja ideiglenes kormányát felállítani, így az izgatás ezt volna hivatott megakadányozni.Az Egyesült Államok külügyminisztere, Colin Powell szerint a dokumentum hitelt adhat azoknak a feltételezéseknek, amely szerint Szaddám Huszein rezsimje és a terrorszervezet között kapcsolat áll fenn.Hétvégén amerikai katonák elfogták az iraki Muhszin Hádr al-Hafádzsit, a katonai erővel tavaly tavasszal elűzött bagdadi rezsimhez tartozó, leginkább keresett 55 személy egyikét, aki a Baasz Párt dél-iraki elnökeként Szaddám Huszein diktátort szolgálta.Hádr elfogásával már csupán 11 személy nem került kézre a szóban forgó 55 közül. A bujkálók listáját jelenleg az eredetileg hatodik legkeresettebb személyiség, Izzat Ibrahim al-Dúri tábornok - Szaddám egyik legközelebbi bizalmasa - vezeti, akinek elfogását különböző forrásból már több ízben bejelentették, de később e közlések mindig hamisnak bizonyultak. (hvg.hu)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Marabu Féknyúz: Csak a szerénység

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Brutális sor áll a Corvin Mozi előtt, mindenki széket akar venni – fotó!

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Kérdezés nélkül vitte a kormány a budai Palotanegyedet

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Jupiter-méretű fekete lyukat fedezhettek fel a tudósok

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában