Tetszett a cikk?

A román alkotmánybíróság tanácsa elutasította a Nagy-Románia Párt keresetét, amely szerint a párttörvény kisebbségi szervezetekre vonatkozó cikkelyei alkotmányellenesek, ezért be kellenne tiltani a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

Frunda György, az RMDSZ szenátora elmondta, hogy a Nagy-Románia Párt (PRM) képviselője nem jelent meg a tárgyaláson, de a kormány írásos véleményezésében ellenezte az alkotmányos kifogást, ugyanígy tett az ombudsman, és hasonló konklúziókat fogalmazott meg az ügyészség is.Több mint két évvel ezelőtt a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes Nagy-Románia Párt beperelte az RMDSZ-t a bukaresti II. kerületi bíróságon, kérve, hogy helyezze törvényen kívül a magyarok politikai szervezetét. Az indoklásban az RMDSZ tevékenységét alkotmányellenesnek nevezte, hozzátéve, hogy a szervezet, úgymond, sérti Románia érdekeit.Miközben ez a jogi huzavona közel másfél évig zajlott, a parlament elfogadta a politikai pártok törvényének módosítását. A törvény 55. cikkelye megállapítja, hogy a nemzeti kisebbségi szervezetek részt vehetnek politikai alakulatként a politikai életben. Egy másik cikkely megállapítja, hogy a politikai pártok, alakulatok betiltását, felszámolását csak a parlament vagy a kormány indítványozhatja, pontosan meghatározott körülmények között.

A döntés jogerős.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!