Alapos vizsgálatot és a vétkesek megbüntetését ígérte az orosz elnök a moszkvai Transvaal élményfürdő betontetejének leomlása után, miközben a hatóságok tervezési hibára vagy építési szabálysértésre gyanakodnak.

Vlagyimir Putyin hétfői közleményében részvétét nyilvánította a több mint két tucat halálos áldozat hozzátartozóinak. Előzőleg több orosz lap kétségbe vonta, hogy a vizsgálat feltárja a valódi vétkeseket. A végén majd kikiáltanak valakit bűnbaknak - feltételezte a Kommerszant.Vlagyimir Jugyin moszkvai ügyészhelyettes úgy vélte, hogy a fürdőtragédiát konstrukciós hiányosságok vagy az építési normák megsértése okozhatta. Előzőleg Jurij Luzskov főpolgármester is hasonlóan vélekedett.A vizsgálat első eredményei már e hét végén várhatók, de a végkövetkeztetések levonása hónapokig is eltarthat - jelezte az állami építési bizottság vezetője. Nyikolaj Kosman közölte, hogy felfüggesztették az Aquapark kupoláját tervező K cég működési engedélyét is. Ezt az építők, a török Kocak Ensaat cég és az orosz Szergej Kiszeljov és társai építészműhely esetében már vasárnap megtették.Kosman szubjektív véleménye szerint a szerencsétlenséget az építmény szilárdságára és megbízhatóságára vonatkozó normák megsértése okozhatta. A vizsgálatba külföldi, köztük kanadai szakértőket is bevonhatnak - helyezte kilátásba.Az orosz média a következő okokat latolgatta: a kupola geometriájának hibás tervezése, hibás összeszerelés, gyenge minőségű anyagok felhasználása, gyártási hiba a tartószerkezetek készítésében, tetőrepedés a külső és a belső hőmérséklet jelentős eltérése miatt, az üzemeltetési szabályok megsértése, párabeszivárgás a betontetőbe a szellőztetőrendszer rossz működése miatt, az átvételi ellenőrzés hiányosságai. Egy különös vélemény szerint a betontető leszakadását közvetlenül a hangos zene vibrálása válthatta ki.Mindenesetre a Gazeta szerint a tragédia megint rávilágított: a jócskán korrumpált bürokrácia nem képes garantálni a polgárok biztonságát. A korrupció virágzik minden moszkvai építkezésen, akár az engedélyek beszerzéséről, akár egy betonfajtának egy olcsóbbal való kicseréléséről van szó - mondta egy városházi szakértő az Izvesztyijának. Moszkvában rohamtempóban építkeznek, s a kész épületeket nyomban eladják: az Aquapark alig másfél év alatt épült fel.A Vedomosztyi tudni vélte, hogy a Transvaal-komplexum tavaly ősszel a főpolgármester feleségének tulajdonában lévő Inteko csoport ellenőrzése alá került. Ezt azonban Jelena Baturina tüstént határozottan cáfolta, jelezve, hogy az Inteko bíróság előtt fogja megvédeni becsületét és méltóságát - adta hírül az Interfax. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Ma is az ügyészségen magyarázkodott Simonka György

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Kizárhatják a Barcelonát a Király Kupából

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Letartóztatásban maradnak a badacsonyi borászgyilkosság gyanúsítottjai

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)