Tetszett a cikk?

Alapos vizsgálatot és a vétkesek megbüntetését ígérte az orosz elnök a moszkvai Transvaal élményfürdő betontetejének leomlása után, miközben a hatóságok tervezési hibára vagy építési szabálysértésre gyanakodnak.

Vlagyimir Putyin hétfői közleményében részvétét nyilvánította a több mint két tucat halálos áldozat hozzátartozóinak. Előzőleg több orosz lap kétségbe vonta, hogy a vizsgálat feltárja a valódi vétkeseket. A végén majd kikiáltanak valakit bűnbaknak - feltételezte a Kommerszant.Vlagyimir Jugyin moszkvai ügyészhelyettes úgy vélte, hogy a fürdőtragédiát konstrukciós hiányosságok vagy az építési normák megsértése okozhatta. Előzőleg Jurij Luzskov főpolgármester is hasonlóan vélekedett.A vizsgálat első eredményei már e hét végén várhatók, de a végkövetkeztetések levonása hónapokig is eltarthat - jelezte az állami építési bizottság vezetője. Nyikolaj Kosman közölte, hogy felfüggesztették az Aquapark kupoláját tervező K cég működési engedélyét is. Ezt az építők, a török Kocak Ensaat cég és az orosz Szergej Kiszeljov és társai építészműhely esetében már vasárnap megtették.Kosman szubjektív véleménye szerint a szerencsétlenséget az építmény szilárdságára és megbízhatóságára vonatkozó normák megsértése okozhatta. A vizsgálatba külföldi, köztük kanadai szakértőket is bevonhatnak - helyezte kilátásba.Az orosz média a következő okokat latolgatta: a kupola geometriájának hibás tervezése, hibás összeszerelés, gyenge minőségű anyagok felhasználása, gyártási hiba a tartószerkezetek készítésében, tetőrepedés a külső és a belső hőmérséklet jelentős eltérése miatt, az üzemeltetési szabályok megsértése, párabeszivárgás a betontetőbe a szellőztetőrendszer rossz működése miatt, az átvételi ellenőrzés hiányosságai. Egy különös vélemény szerint a betontető leszakadását közvetlenül a hangos zene vibrálása válthatta ki.Mindenesetre a Gazeta szerint a tragédia megint rávilágított: a jócskán korrumpált bürokrácia nem képes garantálni a polgárok biztonságát. A korrupció virágzik minden moszkvai építkezésen, akár az engedélyek beszerzéséről, akár egy betonfajtának egy olcsóbbal való kicseréléséről van szó - mondta egy városházi szakértő az Izvesztyijának. Moszkvában rohamtempóban építkeznek, s a kész épületeket nyomban eladják: az Aquapark alig másfél év alatt épült fel.A Vedomosztyi tudni vélte, hogy a Transvaal-komplexum tavaly ősszel a főpolgármester feleségének tulajdonában lévő Inteko csoport ellenőrzése alá került. Ezt azonban Jelena Baturina tüstént határozottan cáfolta, jelezve, hogy az Inteko bíróság előtt fogja megvédeni becsületét és méltóságát - adta hírül az Interfax. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója