Tetszett a cikk?

Korábban Franciaország ígéretet tett: az egykori Vörös Brigád-tagok letelepedhetnek az országban. Az egykori olasz terroristából sikeres krimi íróvá átvedlett Cesare Battistit azonban most letartóztatták.

A jó útra tért egykori olasz terroristából sikeres krimi íróvá átvedlett Cesare Battistit Párizsban letartóztatták és feltehetően kiadják Olaszországnak. Battisti 1990 óta békében élt Franciaország fővárosában, letartóztatása erős tiltakozást váltott ki. Az ellenzők szerint a kormány megszegte a volt szocialista elnök, François Mitterrand egykori ígéretét, miszerint letelepedhetnek az országban az olasz szélsőbaloldali terrorsejtek korábbi tagjai, amennyiben megtagadják múltjukat, nem vonulnak illegalitásba és távol tartják magukat a politikusoktól.Franciaország megsértette ezeknek az embereknek bírói úton biztosított védelmét – mondta Julien Dray, szocialista párti szóvivő, majd hozzátette: az ígéret megszegése méltatlan Franciaország hagyományaival, s sértés történelmünkkel szemben.Battistit először 1978-ban, Olaszországban tartóztatták le, ezután viszont 1980-ban Mexikóba szökött. Távollétében az olasz bíróság életfogytiglani börtönre ítélte négy gyilkosság és hatvan rablás elkövetéséért. Miután 1990-ben Franciaországba érkezett, letartóztatták, a párizsi bíróság azonban akkor visszautasította kiadatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől