Tetszett a cikk?

Több mint száz reformszellemű iráni parlamenti képviselő levélben vádolta meg Ali Hameneit, az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjét, hogy lábbal tiporja az alapvető emberi jogokat.

A szóban forgó képviselők - köztük Mohammed Reza Hatami parlamenti elnökhelyettes - bíráló levelet küldtek hétfőn Ali Hamenei ajatolláhnak, amiért a konzervatív jogtudósokból és papokból álló, befolyásos testület, az Őrök Tanácsa - amelynek tagjait ő jelöli ki - kizárt 2400 képviselőjelöltet a péntekre kitűzött parlamenti választásokból. Iránban nagyon ritka és merész tettnek számít, ha bárki nyilvánosan bírálja a legfőbb vezetőt, akit hívei tévedhetetlennek tartanak.A kizárások hatalmas felháborodást váltottak ki a reformszellemű parlamenti képviselők soraiban és a Mohammed Hatami államfő vezette kormány tagjai között. Ennek hatására Hamenei ajatolláh bejelentette, hogy utasította az Őrök Tanácsát a kizárások felülvizsgálatára, a tanács azonban helybenhagyta a kizárások zömét.A képviselők levelükben megkérdezték Hameneitől: arról van-e szó, hogy a tanács tagjai vették maguknak a bátorságot, és ellenszegültek a legfőbb vezető utasításának, vagy pedig arról, hogy Hamenei - nyilvános kijelentéseivel ellentétben - támogatta a kizárások megerősítését."A forradalom az iszlám nevében szabadságot és függetlenséget hozott az országnak, mégis ön most olyan rendszer élén áll, amelyben szintén az iszlám nevében lábbal tiporják a törvényes szabadság- és más alapvető emberi jogokat, például azt, hogy az embereknek joguk van választani és megválasztatni" - írták a képviselők levelükben, amelynek tartalma azonban valószínűleg egyetlen iráni lapban sem jelenik meg.Az egyik aláíró, Reza Juszefian - akit szintén kizártak az újbóli képviselői jelöltségből - elmondta, hogy Hamenei kedd délutánig nem válaszolt a levélre, és senki nem számít arra, hogy válaszolni fog. Az aláírók között hetven olyan személy is van, aki nem jelöltethette magát újra a választásokon. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek