Tetszett a cikk?

A katonák az iraki többnemzetiségű hadosztály Hillában található tábora elleni támadásban sérültek meg szerdán hajnalban; két katonát súlyos szem-, illetve nyaksérüléssel a bagdadi amerikai kórházban ápolnak, állapotuk stabil.

"A robbanásnak több sérültje van, a magyar katonák közül tízen szorultak orvosi ellátásra, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes" - mondta Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója. A tíz magyar katona akkor sérült meg, amikor terrortámadás érte az iraki többnemzetiségű hadosztály Hillában található táborát szerdán hajnalban.Csütörtökön rendkívüli ülést tart az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága az iraki Hillában elkövetett terrortámadás miatt - közölte Keleti György, a testület szocialista elnöke. Az iraki magyar kontingens parancsnoka szerda délután tesz jelentést a részletekről, és arról, hogy milyen intézkedéseket tervez bevezetni - mondta a bizottság elnöke.A két nagy erejű robbanás helyi idő szerint 7 óra 10 perc körül a magyar szállító zászlóalj lakóépületeitől mintegy száz méterre történt, s helyszíni vizsgálatok szerint öngyilkos merénylők okozták a detonációkat - közölte a kommunikációs főigazgató. Öt iraki meghalt, hat lengyel és egy amerikai és harminchárom iraki katona pedig megsebesült a támadás során. A PAP lengyel hírügynökség szerint két személygépkocsi szerdán reggel helyi idő szerint negyed nyolckor (közép-európai idő szerint negyed hatkor) megkísérelte áttörni a bázis bejáratát védő betonakadályt. A lengyel őrség az egyik gépkocsira tüzet nyitott, a másik gépkocsi pedig, amely meg volt rakva robbanóanyaggal, felrobbant, amikor a betonfalnak ütközött.A két terrorista maradványait a támaszponttól 200 méternyire találták meg, ami a robbanás erejéről tanúskodik. "Az eddigi információk szerint két iraki polgári személy veszítette életét a bázison kívül, a koalíciós erők nyolc katonáját pedig az ablaküvegek szilánkjai sebesítettek meg" - mondta Strzelecki alezredes. A sebesültek között a hat lengyel és egy amerikai katona is van, akiket azonnal kórházba szállítottak, életük nincs veszélyben.A robbanás következtében összeomlott egy nem katonai rendeltetésű épület a bázison kívül. "Gyanítjuk, hogy az épületben polgári személyek voltak" - mondta Strzelecki alezredes. A helyszínen tart a mentőakció, amelyben az iraki rendőrség is részt vesz. A támaszpont környékét egy gyors reagálású alegység kutatja át."Megelégedéssel nyugtáztuk, hogy a kezdeményezésünknek eleget tett a honvédelmi bizottság elnöke, és bízunk benne, hogy eredményes, őszinte tájékoztatást fogunk kapni a Honvédelmi Minisztérium illetékeseitől" - mondta Simicskó István az MTI-nek. Szerda hajnalban tíz magyar katona sérült meg, amikor terrortámadás érte az Irakban állomásozó többnemzetiségű hadosztály hillai táborát. A magyar katonák közül ketten súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek.A lengyel irányítású közép-déli iraki övezetben egy csaknem tízezer fős nemzetközi hadosztály állomásozik, melynek keretében mintegy 2500 lengyel és 300 magyar katona is szolgál. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Doku360: Imádkozás helyett inkább edzeni fogok a szerzeteseknél

Titkos kütyün dolgozik a Google, ami szuperhallást adhat az embernek

Titkos kütyün dolgozik a Google, ami szuperhallást adhat az embernek