A katonák az iraki többnemzetiségű hadosztály Hillában található tábora elleni támadásban sérültek meg szerdán hajnalban; két katonát súlyos szem-, illetve nyaksérüléssel a bagdadi amerikai kórházban ápolnak, állapotuk stabil.

"A robbanásnak több sérültje van, a magyar katonák közül tízen szorultak orvosi ellátásra, kettejük állapota súlyos, de nem életveszélyes" - mondta Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója. A tíz magyar katona akkor sérült meg, amikor terrortámadás érte az iraki többnemzetiségű hadosztály Hillában található táborát szerdán hajnalban.Csütörtökön rendkívüli ülést tart az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága az iraki Hillában elkövetett terrortámadás miatt - közölte Keleti György, a testület szocialista elnöke. Az iraki magyar kontingens parancsnoka szerda délután tesz jelentést a részletekről, és arról, hogy milyen intézkedéseket tervez bevezetni - mondta a bizottság elnöke.A két nagy erejű robbanás helyi idő szerint 7 óra 10 perc körül a magyar szállító zászlóalj lakóépületeitől mintegy száz méterre történt, s helyszíni vizsgálatok szerint öngyilkos merénylők okozták a detonációkat - közölte a kommunikációs főigazgató. Öt iraki meghalt, hat lengyel és egy amerikai és harminchárom iraki katona pedig megsebesült a támadás során. A PAP lengyel hírügynökség szerint két személygépkocsi szerdán reggel helyi idő szerint negyed nyolckor (közép-európai idő szerint negyed hatkor) megkísérelte áttörni a bázis bejáratát védő betonakadályt. A lengyel őrség az egyik gépkocsira tüzet nyitott, a másik gépkocsi pedig, amely meg volt rakva robbanóanyaggal, felrobbant, amikor a betonfalnak ütközött.A két terrorista maradványait a támaszponttól 200 méternyire találták meg, ami a robbanás erejéről tanúskodik. "Az eddigi információk szerint két iraki polgári személy veszítette életét a bázison kívül, a koalíciós erők nyolc katonáját pedig az ablaküvegek szilánkjai sebesítettek meg" - mondta Strzelecki alezredes. A sebesültek között a hat lengyel és egy amerikai katona is van, akiket azonnal kórházba szállítottak, életük nincs veszélyben.A robbanás következtében összeomlott egy nem katonai rendeltetésű épület a bázison kívül. "Gyanítjuk, hogy az épületben polgári személyek voltak" - mondta Strzelecki alezredes. A helyszínen tart a mentőakció, amelyben az iraki rendőrség is részt vesz. A támaszpont környékét egy gyors reagálású alegység kutatja át."Megelégedéssel nyugtáztuk, hogy a kezdeményezésünknek eleget tett a honvédelmi bizottság elnöke, és bízunk benne, hogy eredményes, őszinte tájékoztatást fogunk kapni a Honvédelmi Minisztérium illetékeseitől" - mondta Simicskó István az MTI-nek. Szerda hajnalban tíz magyar katona sérült meg, amikor terrortámadás érte az Irakban állomásozó többnemzetiségű hadosztály hillai táborát. A magyar katonák közül ketten súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek.A lengyel irányítású közép-déli iraki övezetben egy csaknem tízezer fős nemzetközi hadosztály állomásozik, melynek keretében mintegy 2500 lengyel és 300 magyar katona is szolgál. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Válaszolt a kormányszóvivő a tüntetőknek: Soros

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Megmotozták és eljárást indítottak a Momentum politikusa ellen

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot

Jó hír: „ki lehet mosni” a szennyvízből a mikroműanyagot