Tetszett a cikk?

Első ízben készített bizonyító felvételeket két műhold egy óriási űrbeli fekete lyukról, amely részben felfalt egy csillagot. Ilyen jelenségek egy csillagrendszerben 10 ezer évenként láthatók.

Az amerikai űrügynökség (NASA) közleménye szerint a Chandra, valamint - az európai űrügynökség (ESA) által működtetett - XMM-Newton űrobszervatóriumok felvételein röntgensugarakkal rögzített jelenséget elméletileg már régóta sejtették, de még soha nem tudták képekkel alátámasztani.Az asztronómusok szerint a csillag túlságosan közel került a fekete lyukhoz, miután pályájáról egy másik csillag eltérítette. Ahogyan közeledett a fekete lyuk intenzív gravitációjához, olyan ellenhatású erők húzták magukkal, amelyek hasonlóak a Holdnak a földi árapályt okozó erőihez. Végül a csillag kettészakadt, és kisebbik - becslések szerint mintegy 1 százaléknyi - darabja megsemmisült. A NASA szakértői úgy vélekednek, hogy e felfedezés alapvető információkat ad arról, miként növekszenek a fekete lyukak, és ez hogyan érinti a csillagokat és az azokat körülvevő gázokat.A tudósok becslése szerint a fekete lyuk, amely az RXJ1242-11 galaxis közepén található, 700 millió fényévnyi távolságra a Földtől, a Napnál 100 milliószor nagyobb tömegű. Az elpusztított csillag valószínűleg Nap-méretű volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét