Bojkott és súlyos szabálytalanságok árnyékolják be a pénteki iráni parlamenti választásokat. Megfigyelők a keményvonalasok győzelmére számítanak, ami véget vetne a kibontakozásnak induló reformoknak - írja a CNN.com.

Nem jó előjelekkel indult a péntek reggel az iráni elnökválasztás. A DEBKA izraeli politikai elemző-csoport szerint Khamenei legfőbb vallási vezető messzire ment a választási eredmények meghamisításában, ugyanis hatmillió hamis iráni személyi igazolványt nyomtattak ki Pakisztánban, és halomban állnak az előre elkészített szavazócédulák, arra várva, hogy az urnákba kerüljenek a szavazófülkék bezárása után.Az elmúlt hónapban az erősen konzervatív Őrök Tanácsa - amelynek minden politikai döntés ügyében vétójoga van - négyezer reformista parlamenti képviselőjelöltet, köztük nyolcvan jelenlegi parlamenti képviselőt zárt ki a választásokból, kiváltva ezzel az országban az 1979-es iszlám forradalom óta legsúlyosabb politikai krízisét. A reformisták parlamenti puccsal vádolják a keményvonalas konzervatívokat, és a választások bojkottálásra szólították fel híveiket. Így a hét évvel ezelőtt elsöprő többséggel a parlamentbe beszavazott reformerek bizonyosan súlyos vereséget szenvednek el, hiszen vagy kizárták őket, vagy tiltakozásul bojkottálják a szavazást. Az irániak, különösen a reformokat hiába váró fiatalok amúgy is meglehetősen kiábrándultak, így a hét évvel ezelőttivel ellentétben pénteken valószínűleg igen alacsony részvétel mellett zajlik majd a voksolás, ami megint csak a fundamentalistáknak kedvez. Mohammad Khatami a reformista iráni elnök, aki eddig meglehetősen eredménytelenül küzdött a reformokért az iráni vallási vezetőkkel, voksolásra szólította fel honfitársait, de szavainak aligha lesz foganatja.Nem használt a választások tisztaságának az sem, hogy közvetlenül a választások előtt két reformista napilapot, a Shaq-ot és a Yaas-e-No-t is betiltottak.A Financial Times kolumnistája, Hossein Rassam szerint az elcsalt választások jól mutatják, hogy az iráni kettős hatalmi struktúra – a választott parlament és köztársasági elnök, valamint a vétó joggal rendelkező, de nem választott vallási vezetők – lehetetlenné teszik a reformokat.A jelöltek 289 képviselői helyért versengenek. A leköszönő parlamentben mintegy 210 reformpárti és 70 konzervatív képviselő van, a többiek függetlenek. Most ekkora reformer többség elképzelhetetlen, mert az egyetlen reformpárt, amelynek engedélyezték az indulást, csupán 206 jelölttel rendelkezik.Szajed Ali Hamenei ajatollah, az ország szellemi és vallási vezetője pénteken, a szavazás kezdetekor arra szólította a választókat, hogy tömegesen menjenek el voksolni. Az országban 207 választókerület működik, a választásra jogosultak száma a belügyminisztérium adatai szerint meghaladja a 46 milliót.A jelöltek összes száma 4737. A konzervatív muzulmán papokból és jogtudósokból álló Őrök Tanácsa a 8144 indulni kívánó közül csak 5625-nek a jelölését hagyta jóvá, 888 jelölt pedig maga lépett vissza.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

100 millió éves titok derült ki a Szaturnusz gyűrűiről

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Gépdráma, géphorror: leselejtezték a robotokat a világ első robothotelében

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft