Elsöprő győzelmet arattak az iráni konzervatívok Teheránban: 156 képviselői helyet, vagyis abszolút többséget mondhatnak magukénak a parlamentben.

A fővárosban elérhető 30 képviselői helyből 27-et konzervatívok nyertek el - tette közzé honlapján az öt napja tartott választások végeredményét szerdán az iráni belügyminisztérium. A fennmaradó három teheráni mandátum sorsa a második fordulóban dől el négy konzervatív és két reformpárti jelölt között.Nem hivatalos összesítés szerint a fővárosi mandátumokkal a konzervatívok 156 képviselői helyet, vagyis abszolút többséget mondhatnak magukénak a parlamentben, míg a reformpártiak 39, a független jelöltek 31, a vallási kisebbségek képviselői 5 mandátumot birtokolnak.A reformpártiak listáját vezető Mehdi Karubi parlamenti elnök még a teheráni hivatalos eredmények ismertetése előtt bejelentette: nem indul áprilisban a választások második fordulójában.Nem okozott meglepetést a konzervatív győzelem az iráni parlament 290 tagjának megválasztására tartott első fordulóban, miután több mint 2 ezer jelöltet - túlnyomó többségében reformpártiakat - eleve kizártak a versengésből. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Mercedes-AMG C 43 Coupe-teszt: ez nem a bikanyakú izomautó

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

Szlovéniában terjeszkedne az OTP

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

EP-választás: erdélyi magyar koalíciót javasol az EMNP

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról

50-70 oktatót küldenek el az ELTE két karáról