Tetszett a cikk?

Miközben az amerikai adminisztráció szövetségeseket keres a Gáza kiürítését célzó Sharon-tervhez, Izraelben sokan aggódnak, hogy az övezet hatalmas rakétakilövő bázissá válhat.

Condoleezza Rice, az amerikai kormány nemzetbiztonsági tanácsadója az elmúlt napokban kapcsolatba lépett európai kormányokkal, igyekezett meggyőzni őket arról, hogy Sharon komolyan gondolja Gaza kiürítését, hétezer zsidó telepes elköltöztetését. Amerika az atlanti partnereken keresztül szeretné megnyerni a tervhez az arab, illetve palesztin vezetőket. Rice azzal érvelt, hogy a kis lépések láncreakciót indíthatnak be a Közel-Keleten, felgyorsíthatják a békefolyamatot, ugyanúgy ahogy látszólag jelentéktelen események vezettek a berlini fal lebontásához.Amerikai lapértesülések szerint Washington gyakorlatilag elfogadta a Sharon-tervet, és most már csak arról vitáznak a kormányon belül, támogassák-e Izrael álláspontját, miszerint egyoldalúan kivonulnak Gázából, de addig nem tárgyalnak semmiféle béketervről, amíg Arafat áll a Palesztin Hatóság élén. A Haaretz izraeli napilap úgy tudja: a Fehér Ház hajlik arra, hogy a gázai kivonulást is a palesztinokkal együttműködve hajtsák végre.Izraelben azonban sokan ellenzik a Sharon-tervet: arra hivatkoznak, hogy a palesztinok a Közel-Kelet "Cape Kennedy"-jévé változtathatják az övezetet, olyan kilövő állássá, ahonnan szabadon támadhatják Quassam rakétákkal és messze hordó ágyúkkal a környékbeli zsidó telepeket, sőt az izraeli városokat. Ellenzik Raffah feladását is, ami mindeddig ütköző zóna volt Egyiptom és Gáza között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

Mohamed szaúdi trónörökös rendelte el Khashoggi meggyilkolását

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok