Tetszett a cikk?

Egymással szembenézne állhat majd a Szabadság-emlékmű és a tőle mintegy ötven méter távolságra tervezett román alkotás az aradi Tűzoltó téren.

A Tűzoltó térre helyezendő román emlékmű alkotója, Ioan Bolborea szerint az egymástól mintegy ötven méter távolságra tervezett román és magyar alkotásnak - a megbékélés jegyében - szembe kellene néznie egymással.Ahhoz azonban, hogy a két műalkotás egymással szembenézzen, a magyar szoborcsoport jelenleg főútra néző talapzatát el kell fordítani, vagy pedig a román alkotást kell a főút mentén, a Szabadág-emlékmű elé helyezni. Ez utóbbi variáns mindkét szobor számára több szempontból is előnytelen lenne - hangoztatták a tárgyalófelek, az RMDSZ és a helyi önkormányzat képviselői.Noha az első javaslatra az RMDSZ képviselői nem mondtak nemet, egyelőre nem tartják elsőrendű fontosságúnak a talapzatelfordítási elképzelést. Számukra az a legfontosabb, hogy a Szabadság-szoborcsoport április 3-án a Tűzoltó téren, a már elhelyezett talapzaton álljon.Megszületett a kormányhatározat is a megbékélési park finanszírozásáról. Ennek értelmében kormányalapokból 190 milliárd lejt (1,2-1,3 milliárd forintot) különítenek el a román művelődési és kultuszminisztérium 2004. évre szóló költségvetésének kiegészítésére. A Szabadság-emlékmű felállítására 90 milliárd lejt (mintegy 580 millió forintot) kap a szaktárca. A másik alkotás megvalósítására 100 milliárd lejt (körülbelül 645 millió forintot) kap a szaktárca – írja a kolozsvári Krónika.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik

Hirtelen több millióan kezdtek Daft Punkot hallgatni, miután a duó bejelentette, hogy befejezik