Tetszett a cikk?

A homoszexuálisok emberi jogainak védelmét célzó brazil határozati javaslat elfogadására szólította fel az ENSZ Genfben ülésező Emberi Jogi Bizottságát a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet, az Európa Tanács.

"Nem létezhet igazságosság, szabadság vagy demokrácia, ha a nemzetközi közösség nincs abban a helyzetben, hogy szexuális irányultságuktól függetlenül legyen képes megvédeni és tiszteletben tartani az egyének méltóságát" - állapította meg Peter Schieder, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke az ENSZ emberi jogi bizottságához intézett levelében, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra Strasbourgban.Az Egyesült Nemzetek Szervezetének legfontosabb emberi jogi testületének 53 tagja hétfőn ült össze Genfben, hogy az elkövetkező hat hétben nagyító alá vegye a világszerte elkövetett emberi jogi sérelmeket.Különösen vitatott Brazília határozati javaslata, amely a homoszexuálisok és traszszexuálisok hátrányos megkülönböztetése ellen irányul. A tanácskozás köreiből származó értesülések szerint az iszlám államok és a Vatikán részéről jelentős az ellenállás a határozattervezettel szemben.Kofi Annan ENSZ-főtitkár közben összetűzésbe került a muzulmán tagországokkal, amiért saját hatáskörében a világszervezet alkalmazásában álló egynemű párok szociális jogainak elismerése mellett döntött azon országok állampolgárai esetében, amelyek szentesítik az ilyen kapcsolatokat.Irán az 57-tagú Iszlám Konferencia Szervezetének nevében kifogásolta az intézkedést és kétségbe vonta Kofi Annan jogát a február 1-től érvényes belső rendelkezés kiadására "anélkül, hogy a Közgyűlés módosított volna a juttatásokra jogosult családtagok fogalmának meghatározásán". Teherán ENSZ-nagykövete magyarázatot kért Annan hivatalától az ügyben, Kanada és Új-Zéland azonban védelmébe vette a főtitkárt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé

Visszavesz új videokártyája teljesítményéből az Nvidia, hogy az ne váljon a kriptobányászok játékszerévé

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Rómában kivirágzott egy mozgólépcső, mintha egy film díszlete lenne

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma