Tetszett a cikk?

A terroristavezér állhat a több mint kétszáz ember halálát okozó merénylet végrehajtása mögött - állítja a Debkafile hírportál terrorelhárítóktól származó információkra hivatkozva.

A madridi terrortámadás nem egy al-Kaida sejt műve volt; a szeptember 11-i merénylethez hasonlóan ezt is személyesen Oszama bin Laden és első számú helyettese Ayman Zuwahiri tervelte ki, s irányította – írja a portál. A terroristavezért – a portál információi szerint – az a meggyőződés vezette, hogy a merénylet által kiváltott spanyol kormányváltás az Irakban állomásozó 1300 fős spanyol haderő kivonásához vezethet, ezzel gyengítve az USA-vezette koalíció iránti szolidaritást, s Bush elnök újraválasztási esélyeit.A merénylet „sikere” azonban kevésbé múlott bin Laden rafináltságán, sokkal inkább az amerikai és európai terrorelhárítók lazaságán - állítja a hírportál. A szeptember 11-i merénylet óta a legvéresebb terrortámadást elkövető marokkói hálózat tagjainak neve és személyleírása már a titkosszolgálatok birtokában volt; még Ramzi bin al Shaiba adta át nekik, miután 2002 szeptemberében őrizetbe vették.Egyik marokkóit sem tartoztatták azonban le, habár hálózatuk bin Laden közvetlen ellenőrzése alatt állt. Ez a hírszerzési baklövést az elkövetett terrortámadás egyszerűsége igencsak súlyosbítja - véli a Debkafile. Az elkövetőknek nem volt szükségük repülőgépre, öngyilkos merénylőkre, halom pénzre, csak egyszerű, spanyol gyártmányú robbanóanyagokra, melyeket egyszerű táskákba tömködtek és a vonatokon hagyták őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Új cégükkel már külföldre tekingetnek Mészárosék

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Börtönben találták meg egy 11 éves gyilkosság gyanúsítottját

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó