Tetszett a cikk?

A vádirat szerint a 86 éves szlovák Ladislav Niznánsky a második világháború vége felé, Szlovákia területén részt vett 164 ember meggyilkolásában.

Niznánsky a partizánok ellen harcoló Edelweiss fedőnevű náci kommandó szlovák egységét vezette, s a vizsgálatok szerint az ő lelkén szárad 146 ember, köztük 51 tizennyolc éven aluli fiatal meggyilkolása Ostry Grun és Klak településeken 1945 januárjában. Gyanúsítják azzal is, hogy 1945 februárjában Ksina településen elrendelte 18 zsidó, köztük 8 nő és 6 gyerek agyonlövését.Niznánsky ellen szlovák kérésre 2001-ben kezdtek el nyomozni Németországban, s idén januárban vették őrizetbe a német állampolgárságot időközben megszerző férfit. Egyes források szerint Niznánskyt nem sokkal a háború után egy csehszlovákiai bíróság bizonyíték hiányában felmentette a bűncselekmények vádja alól. A felmentés feltétele állítólag az volt, hogy elszegődik az állambiztonsági hatóság (StB) szolgálatába. Nyugatra kerülése után az amerikai katonai hírszerzést (CIC) is megkereste, s 1962-ben Besztercebányán (Banská Bystrica) távollétében halálra ítélték. Egyelőre nem tudni, hogy mikor kezdődik Niznánsky pere. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

Néhány esetben akár egy nyugdíjas is kaphat otthonfelújítási támogatást és hitelt

2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme

2021 mesés gazdagságot kínáló rulettbefektetései: a mémrészvény és a kutjaérme