Tetszett a cikk?

Több ezren tüntettek szerdán Madridban Zapatero kijelölt spanyol miniszterelnök ellen, aki a tömeg szerint választási célokra használta fel a madridi terrortámadásokat. Az al-Kaida a spanyolországi terrorakciók beszüntetésére szólított fel, megelőlegezve a bizalmat az új spanyol kormányzat döntésének, amely szerint kivonja Irakból katonáit.

A tiltakozó megmozdulás résztvevői "Zapatero az al-Kaida elnöke" és "Zapatero terrorizmust jelent" feliratokat emeltek a magasba. José María Aznar eddigi kormányfő mintegy 5000 híve tartotta a tüntetést a Néppárt székháza előtt.José Luis Rodríguez Zapatero az Onda Cero spanyol rádióállomásnak kijelentette, hogy harcolni fog a terrorizmus ellen, ami számára éppoly fontossággal bír, mint Aznar számára volt. Bár - mint jelezte - másképpen fog eljárni, és megerősíti Spanyolország védelmét, kerül amibe kerül.A vasárnapi választásokon győztes szocialisták azt ígérték, hogy az új kormány visszahívja csapatait Irakból. A kijelölt kormányfő a különféle rendőrségi szervek közötti jobb koordinációt ígért, és leszögezte, hogy kérlelhetetlen lesz a terroristákkal. Jelezte: közös vezető alá akarja vonni a Nemzeti Gárdát és a rendőrséget, amelyeknek eddig külön főnökük volt.Ezt megelőzően a madridi merényletek elkövetését vállaló terrorszervezet a spanyolországi akciók beszüntetésére szólított fel, megelőlegezve a bizalmat az új spanyol kormányzat döntésének, miszerint kivonja Irakból katonáit.Az al-Kaidához kötődő Abu Hafsz el-Maszri Brigádok a londoni székhelyű al-Hajat arab nyelvű napilaphoz szerdán eljuttatott levelében a hálózathoz tartozó minden európai sejtet a további támadások felfüggesztésére szólít fel."A (spanyol) döntés miatt vezetésünk úgy határozott, hogy spanyol területeken berekeszti tevékenységét (...), amíg megismerjük az új kormány szándékait, amely a katonák Irakból való visszahívását ígérte" - áll a közleményben.Abu Bakar Basír, a börtönben ülő indonéziai muzulmán vallási vezető úgy nyilatkozott, a Washingtonnak nyújtott spanyol támogatás következményei voltak a madridi vonatok elleni pokolgépes merényletek, amelyeknek figyelmeztetésül kell szolgálniuk az Egyesült Államok többi szövetségese számára is.Basírral, aki a feltételezések szerint kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózattal is, egy ausztrál televíziós állomás szerdán titokban készített interjút. Megítélése szerint a spanyol lakosság megfelelően reagált a madridi merényletekre, amikor összefüggésbe hozta azokat kormánya Washingtonnak nyújtott támogatásával.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Gergely Márton: Szent koronavírustan

Gergely Márton: Szent koronavírustan

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst