A megfigyelési technika fejlődése miatt várható, hogy a múlt héten bemutatott Szedna kisbolygó után további aszteroidákat fedeznek fel az űrkutatók a naprendszerünkben – mondta a hvg.hu-nak Gesztesi Albert, a Planetárium csillagásza.

A Szedna névre keresztelt égitest – vagy planetoid - átmérőjét a csillagászok 1300-1800 kilométerre becsülik, amely a Plútóénak mintegy háromnegyede, a Földének pedig csupán egyötöde – mondta Gesztesi. „Nagyon halvány: a fényessége 20,5 magnitudó,” – mondta, hozzátéve, hogy szabad szemmel érzékelhető égitestek fényessége minimum 6 magnitudó (a magnitudó mértéke és a fényesség fordítottan arányos). „A Szedna észleléséhez nagyon kifinomult megfigyelési eszközökre volt szükség.”

A kisbolygót tavaly november 14-én fedezte fel egy háromtagú amerikai tudóscsoport, akik a California Institute of Technology (Caltech), a Gemini Obszervatórium és a Yale Egyetem megbízásából kutatták az eget. A szakértők a 48 inches Samuel Oschin teleszkópon át észlelték a planetoidot a kaliforniai Caltech San Diegótól keletre fekvő Palomar Obszervatórumában. Napokkal a felfedezés után már a chilei, spanyol és más amerikai távcsöveket is az új jövevény megfigyelésére állították át.

A NASA nemrég üzembe helyezett Spitzer űrteleszkópja által rögzített felvételek alapján kiderült, hogy a Szedna színe vöröses, a Naprendszer ismert égitestei közül csak a Mars vörösebb nála. Felszínén soha nincs melegebb, mint mínusz 240 Celsius-fok – ezért kapta meg az északi hideg tengerek állatait megteremtő Szedna eszkimó istennő nevét. Átmérője alapján a Plútó és az eddig legtávolabbinak hitt Quaoar planetoid mérete közé esik. A Quaoart egyébként ugyanez a felfedezőcsapat figyelte meg először 2002-ben.

Jelenleg mintegy 13 milliárd kilométerre van Naptól a Szedna, de a legnagyobb Nap-távolsága rendkívül megnyúlt pályája miatt eléri a 130 milliárd kilométert is. Felszínéről a Nap csak fénylő gombostűfejnek látszik. A kisbolygó tízezerötszáz év alatt tesz meg egy fordulatot egy Nap körül.

Rengeteg kisbolygó kering még a Naprendszerben, Gesztesi szerint főképp a Jupiter és Mars közötti belső, illetve az Uránusz és a Neptunusz közötti Kuiper-övnek is nevezett külső kisbolygó-övben. De a Szedna pályája az eddigi adatok szerint az Jan Oort holland csillagász által 54 évvel ezelőtt feltételezett ködben mozgó égitestekére hasonlít. Ezért, bár a feltételezések szerint a szomszédos csillagok rendszereihez érő Oort-köd létezését eddig hipotetikusnak tartották – mostantól a Szednát tekintik az Oort-köd első felfedezett elemének.

Bár a Szednát hivatalosan planetoidnak, vagy kisbolygónak nevezik, egyes tudósok mégis a Naprendszer tizedik bolygóját látják benne. „Ez nem helyes: a Plútó 1930-as felfedezése után a nála kisebb, a Nap körül kerongő égitesteket kisbolygónak tarthatjuk” – magyarázza Gesztesi.

Szerinte várható, hogy számos további kisbolygót fedeznek fel a kutatók, nagyrészt a megfigyelési technikák fejlődésének köszönhetően. „Egyre szélesednek a technikai lehetőségek” – mondta Gesztesi. Kiemelte a Hawaii-n található Keck teleszkóp-párt, amelyek nyolc emelet magasságukkal és 300 tonnás súlyukkal jelenleg a világ legnagyobb távcsöveinek számítanak. Hatalmas méreteik ellenére nanométeres pontossággal mérnek, amelyet egy forradalmi újítással kialakított tíz méter átmérőjű tükör tesz lehetővé.

Az Opportunity és a Spirit űrszondák idei Marsra érkezése előtt a NASA Hubble űrteleszkópja készítette a legközelebbi felvételeket a „rozsdás” bolygóról tavaly augusztusban. Nemrégiben pedig a Hubble olyan felvételeket küldött, amelyeken a tudósok szerint a világegyetem legrégebbi csillagai és naprendszerei is láthatóak. Hasonló „panorámaképeket” földi teleszkópokkal képtelenség lenne rögzíteni, és a űrteleszkóp 1995-ben és 1998-ban rögzített felvételei sem mutatnak ennyit az univerzumból.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

66 millióért pályázik kosárlabda Eb-re Magyarország

110 millió éves madár maradványaira bukkantak Kínában, de van nagyobb meglepetés is

110 millió éves madár maradványaira bukkantak Kínában, de van nagyobb meglepetés is

Jön Iggy Pop

Jön Iggy Pop

Korábbi államtitkár segíti Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát

Korábbi államtitkár segíti Karácsony Gergely főpolgármesteri kampányát

Kötelező lesz az új autókban a tolatókamera és az okos sebességszabályozó

Kötelező lesz az új autókban a tolatókamera és az okos sebességszabályozó

Nesze semmi, fogd meg jól: megérkezett a kormány válasza a sztrájkra készülő közszolgáknak

Nesze semmi, fogd meg jól: megérkezett a kormány válasza a sztrájkra készülő közszolgáknak