Tetszett a cikk?

Az SPD rendkívüli kongresszusán a parlamenti frakció elnöke a leadott szavazatok több mint 95 százalékával került a párt élére.

Gerhard Schröder német kancellár február elején jelentette be lemondását, és utódjául Franz Münteferinget, az SPD parlamenti frakciójának vezetőjét javasolta. Mint mondta, a jövőben elsősorban kormányfői munkájára akar összpontosítani.A vasárnapi berlini rendkívüli kongresszuson elmondott búcsúbeszédében Schröder egyebek között kijelentette, hogy nem óhajtanak változtatni a reformirányvonalon, azaz Németország kénytelen részben leépíteni a bőkezű szociális államot, hogy nemzetközileg versenyképes maradjon.A szociáldemokrata vezetés az elnökváltástól azt reméli, hogy a közvetlenebb politizálási stílust képviselő Müntefering jobban el tudja majd adni a reformpolitikát az alapszervezetekben. Az SPD balszárnyán nem csupán morgolódnak a reformpolitika miatt, de kezdeményezések is létrejöttek egy esetleges, az SPD-től balra álló párt megalapításának a gondolatával. Legnevesebb közülük a Kezdeményezés a Munkáért és a Társadalmi Igazságosságért, amelynek alapító tagjait az SPD vezetése ki akarja záratni a pártból.A közvélemény-kutatások szerint az SPD jelenleg nem kapná meg a voksok 30 százalékát sem, miközben az ellenzéki kereszténypártok körülbelül 20 százalékpontos előnnyel vezetnek.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

Doku360: A gyerekek is tudták, az iskolában mit mondhatnak

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk