Tetszett a cikk?

Hazugságokra vagy félreértelmezésekre alapozták az iraki háborút annak elindítói – nyilatkozta Jimmy Carter. Javier Solana pedig kijelentette: Európa nem áll háborúban.

George Bush és Tony Blair valószínűleg tudta, hogy az előző iraki rezsim tömegpusztító fegyvereiről elhangzott állítások zöme helytelen hírszerzési adatokon alapult – fogalmazott Jimmy Carter, volt amerikai demokrata elnök a harcosan háborúellenes The Independentnek adott, az Irak ellen indított háború első évfordulójára időzített interjúban. A 79 éves Carter szerint nem volt valós ok arra, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nekimenjen Iraknak. Kijelentette: ezt a háborút hazugságokra, illetve "a Londonból és Washingtonból sugallt félreértelmezésekre alapozták", arra a hamis állításra, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnököt terhelte a felelősség a 2001. szeptember 11-i merényletekért. És arra, hogy Huszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak. Carter szerint először megszületett a döntés a háborúról, és csak aztán kezdték keresni hozzá az okot.A Nobel-békedíjas volt amerikai elnök szerint egyébként a háborút nem annyira London, mint inkább Washington akarta. Az ifjabbik Bush elszánta magát az apja által elkezdett háború befejezésére, és ez az elszántság felülkerekedett Tony Blair józanabb belátásán - mondta Jimmy Carter.Javier Solana, az Európai Unió csúcsdiplomatája a német Bild am Sonntagnak adott, szombaton megjelent interjúban beszélt Európa és a terrorizmus kapcsolatáról. Solana óvott attól, hogy a másfél héttel ezelőtti madridi merényletek után bárki is túlzásokba essen. - Európa nem áll háborúban - jelentette ki az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. - Határozottan szembe kell szállnunk a terrorizmussal, de nem szabad változtatnunk az életmódunkon. Demokraták vagyunk, akik szeretik a szabadságot, és amennyiben változtatnánk gondolkodásmódunkon, a terroristákat juttatnánk győzelemhez - közölte a NATO volt főtitkára. Solana röviddel az után nyilatkozott, hogy az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei Brüsszelben elhatározták: magas rangú szakértőt neveznek ki a terrorizmus elleni lépések közösségi szintű koordinálására.

Csak célirányos fejlesztési politika növelheti a jólétet és a biztonságot a világban, szakíthatja meg a konfliktusok, a biztonsághiány, a bűnözés és a szegénység ördögi körét – mondta Javier Solana.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják

Nem tud hibázni az Apple: Japánban is az iPhone-okat preferálják