Tetszett a cikk?

A hétfőn meggyilkolt Ahmed Jaszin sejk, az alacsony termetű, szakállas és mindig a hagyományos iszlám viseletben, kis kerek fehér fejfedőben megjelenő férfi alapította az Iszlám Ellenállási Mozgalmat, amely kezdőbetűi alapján Hamász néven vált ismertté.

Ahmed Jaszin az Askelón melletti Mazsdelben 1936-ban született. Tizenkétéves volt, amikor az izraeli haderő lerombolta faluját, és ő maga egy gázai menekülttáborba került. Ekkor bénult meg mindkét lábára: focizás közben szerencsétlen rúgást kapott gerincoszlopára. Ettől kezdve tolószékbe kényszerült.Mindez azonban nem gátolta meg abban, hogy később Kairóban kezdje meg egyetemi tanulmányait, amelyeket a későbbiekben pénz hiánya miatt meg kellett szakítania. Az egyiptomi fővárosban megismerkedett a Muzulmán Testvérek fundamentalista mozgalmával, majd 1970-ben saját mozgalmat is alapított, a Muzsama al-Iszlamit. Ezekben az években Izrael engedte, sőt, titokban bátorította is a Gázai övezetben tevékenykedő integristákat, hogy ezzel is ártson a Jasszer Arafat vezette Fatahnak.A nyolcvanas évek elején az iráni forradalom nyomán Jaszin sejk egy még radikálisabb szervezetet alapított, a Mazsd al-Mudzsáhidin (Dícsőség az iszlám harcosainak) néven. 1984-ban azonban letartóztatták, robbanóanyag és fegyver birtoklása miatt elítélték - ám csak egy évig volt börtönben, mert egy fogolycsere keretében kiszabadult. Akkor kezdte el szervezni újabb szervezetét, a Hamászt, amely 1987. december 14-én, az izraeli megszállás elleni első palesztin felkelés idején alakult meg.Az izraeli hatóságok 1989 májusában őrizetbe vették, majd 1991 októberében életfogytiglani börtönre ítélték. 1997 októberében engedték ki a börtönből. Az izraeli börtönben eltöltött nyolc és fél év után Jordániába száműzték. A sejk kiszabadulását az azóta elhunyt jordániai uralkodó, Husszein király érte el: két Jordániában elfogott izraeli ügynökért cserébe engedték el. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad szóbanforgó két ügynöke Ammánban próbálta meggyilkolni Haled Mesált, a Hamász politikai szárnyának vezetőjét, de letartóztatták őket. Arafat palesztin elnökkel a viszonya meglehetősen rossz volt. Arafat kétszer is, rövid időre házi őrizetbe helyeztette.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A magyar zsüritagokat lenyűgözte a 2021-es Év Autója, most Ön is szavazhat

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó

Közveszélyes módon ijesztgette egy sofőr a többi autóst a Pesti úton – videó