Tetszett a cikk?

A 39 éves vállalkozó, volt sport kommentátor Tony Saca a szavazatok 57,7 százalékát megszerezve győzött a vasárnap megtartott választásokon.

Elias Antonio Saca, a jobboldali Nacionalista Köztársasági Szövetség (ARENE) jelöltje nyerte meg a salvadori elnökválasztást. Az országban összesen 3,3 millió választópolgár mintegy 60 százaléka járult az urnák elé. Legfőbb ellenfelét, Schafik Handal egykori gerillavezért, a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) jelöltjét a szavazók 35,63 százaléka támogatta. Az eredményeket az országos választási bizottság a szavazatok 96,5 százalékának összesítése után közölte hétfőn, a szavazás végső eredményét április elején hozzák nyilvánosságra.A választási küzdelemben a korrupcióval szembeni fellépést és agrárreformokat ígérő FMLN jobboldali ellenfelének neoliberális politikáját támadta, míg a Saca vezette ARENA Fidel Castro rezsimjéhez hasonló diktatúra bevezetésének szándékával vádolta meg a 80-as évek gerillamozgalmának arculatától elszakadni máig képtelen FMLN-t.Az 1992-es béketárgyalásokat követő neoliberális program valóban csak átmeneti megerősödést hozott az országnak, a kiemelkedően magas szegénységen nem tudott segíteni. Az ország népességének 42 százalékát sújtó munkanélküliség elsősorban a cukor-és kávéültetvények megszüntetésének következménye, a városokban pedig megoldatlan a bandaháborúk problémája, ami naponta átlagosan hat áldozatot követel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát

Belebukott a legnagyobb kanadai nyugdíjalap vezetője, hogy külföldre ment beoltatni magát