Tetszett a cikk?

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) feltehetően rövid időn belül tűzszüneti ajánlattal fog előállni abban a reményben, hogy tárgyalások útján politikai engedményekre bírja rá a Spanyolország északi részén fekvő baszk térség számára a hivatalba lépő szocialista kormányt.

"Az a benyomásom, hogy hamarosan, a következő néhány napon vagy héten belül, az ETA tűzszünetet fog hirdetni" - mondta a 65 éves Julen Madariaga, az ETA egyik alapító tagja egy hétfő éjszakai telefoninterjúban Franciaország déli részéből, ahol már három évtizede él.Kepa Aulestia baszk író, aki az El Correo és a La Vanguardia című újságokban megjelent cikkeiben többnyire a baszk szakadár szervezettel foglalkozik, szintén úgy vélekedett, hogy "az ETA mindig tudta, hogyan húzhat hasznot az ilyen alkalmakból...Nagyon meggyengült és stratégiai okból, a hosszú távú megoldást keresve szüksége van a tűzszünetre" - tette hozzá.A kínálkozó alkalom a jövő hónapban esedékes kormányváltás, amikor az ETÁ-val szemben a kemény kéz politikáját folytató, konzervatív José María Aznar miniszterelnök átadja a hatalmat a március 14-i parlamenti választásokon meglepetésszerű győzelmet arató, szocialista José Luis Rodríguez Zapaterónak.A leendő kormányfő azonban máris elutasította az ETA béketárgyalásokra tett ajánlatát, mondván: csakis azzal hajlandó beérni, ha a szakadár szervezet nyíltan lemond az erőszakról. Zapatero hétfőn leszögezte, hogy a spanyolok túlnyomó többségéhez hasonlóan ő maga is csak egyetlen közleményt vár az ETA részéről: olyat, amelyben az ETA lemond az erőszak alkalmazásáról. Az ETA múlt vasárnap hozta nyilvánosságra tárgyalási ajánlatát, bátor gesztusokra ösztönözve a spanyol kormányt.A José Maria Aznar vezette eddigi, konzervatív kormány először az ETÁ-t tette felelőssé a parlamenti választások előtt három nappal elkövetett, 190 emberéletet követelő madridi robbantássorozatért. A nyomozás eredményei alapján a rendőrség most azt feltételezi, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő iszlám szélsőségesek állhatnak a merényletek hátterében.A főbb spanyol politikai pártokhoz hasonlóan a választásokon győztes Spanyol Szocialista Munkáspárt is aláírta korábban azt a nyilatkozatot, amelyben kizárják, hogy tárgyalásokba bocsátkoznának a terrorszervezetnek minősített ETÁ-val.Az ETA mintegy 840 embert ölt meg a független baszk állam megteremtéséért évtizedek óta folytatott harca közben. A szervezet Spanyolország északkeleti és Franciaország délnyugati részén alakítaná meg a független baszk államot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Ezzel az Instagram-filterrel ön is ott lehet a Marson a Perseverance-szel

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Romániában soron kívül oltanak be 60 ezer pedagógust

Romániában soron kívül oltanak be 60 ezer pedagógust