Tetszett a cikk?

Német kárpótlásban részesül a náci kísérletek áldozatainak újabb csoportja, míg egy amerikai alapítvány Romániában azoknak fizet, akik információval szolgálnak a holokauszt bűnöseiről.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 971 nem zsidó áldozat részesül egyszeri 4240 euró kárpótlásban. A pénz a német vállalatok és a német kormány által 2000-ben 10 milliárd márka tőkével létrehozott alapítványból, illetve egy 50 millió márkás különalapból származikA most kárpótlásban részesülő áldozatok többsége roma, akiket a nácik sterilizáltak. Az áldozatok egy további részét olyan személyek teszik ki, akiket a nácik gyerekekként kényszermunkára hurcoltak el és táborokban tartottak.Egy másik hír szerint egy Miami székhelyű Targum Shlishi amerikai zsidó alapítvány az Utolsó esély elnevezésű nácivadász akció keretében tízezer dolláros pénzjutalmat ajánl föl azoknak, akik információkkal segítenek a holokauszt bűnöseinek felelősségre vonásában.Az akció több országra is kiterjed, az ajánlat most Romániában él. Két évvel ezelőtt hirdették meg Észtországban, Litvániában és Lettországban, ahol 258 emberrel kapcsolatban merült fel a háborús bűnösség gyanúja, közülük 72 ellen indítottak vizsgálatot, ma nyolc per van folyamatban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját

Videón, ahogy egy tolvaj áldozata után oson és ellopja a tárcáját

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl