Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök beiktatásától kezdve az al-Kaida terrorhálózat szétzúzására törekedett - hangsúlyozta keddi meghallgatásán Colin Powell a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit kivizsgáló bizottság előtt.

Az amerikai külügyminiszter elutasította a vádat, hogy Bush elnök elhanyagolta volna a terrorizmus elleni harcot és az al-Kaida helyett Szaddám Huszein iraki elnök rezsimjére összpontosította a figyelmét. Hangsúlyozta, hogy a kormány igenis a kezdetektől fogva az al-Kaida elpusztítására törekedett, és már 2001 tavaszán átfogó diplomáciai, katonai, jogi, pénzügyi és felderítési eszközöket magában foglaló globális stratégia kidolgozását kezdeményezte a terrorszervezet felszámolására, amely azonban csak szeptember 11. előtt néhány nappal készült el.A 2001. szeptember 11-i terrortámadások valószínűleg akkor is bekövetkeztek volna, ha az Egyesült Államok már előtte lecsapott volna az al-Kaidára, mivel a gépeltérítők a megfelelő utasításokkal akkor már jó ideje az országban voltak – vélekedett Powell, aki elismerte: a kormány vezető tisztségviselői tévesen azt gondolták, hogy a terrorhálózat alapvetően külföldi amerikai célpontokat veszélyeztet. A külügyminiszter elmondta, hogy Paul Wolfolwitz, Donald Rumsfeld védelmi miniszter helyettese szeptember 11. után néhány nappal már Irak megtámadása mellett érvelt, mivel a terrorcselekmények kiindulópontjának tekintette Szaddám Huszein rezsimjét. A szóban forgó szeptember 15-i Camp David-i ülésen az elnök azonban úgy döntött, hogy az elsődleges célpont Afganisztán, mivel az al-Kaida felelősségében akkor már biztosak voltak.Bush elnök nem zárta ki Irakot sem a célpontok közül, de úgy fogalmazott, hogy az elején kell kezdeni a dolgot – mondta Powell és megerősítette, hogy a végleges döntést Afganisztán megtámadásáról szeptember 17-én hozták meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Új elmélettel álltak elő a tudósok, hogy miként keletkezett a Mars két holdja

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Újabb milliárdos hiányt tártak fel a teniszszövetségnél

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek