Tetszett a cikk?

Három év múlva a Föld népességének többsége városokban él majd - állítja az ENSZ most nyilvánosságra hozott népesedési jelentése.

A földlakóknak most mintegy 48 százaléka él városokban. Ez az arány 50 százalék fölé kúszik 2007-ig; így a történelemben először a városi népesség száma meghaladja a vidéki népességét - adta hírül a CNN. Az ENSZ demográfusai jelentésében (World Urbanization Prospects: The 2003 Revision) azt jósolja, hogy a ma mintegy 3 milliárdos városlakó-népesség 2030-ra eléri az 5 milliárdot, míg a mostani 3,3 milliárdnyi vidéki lakosság 3,2 milliárdos lesz.A jelentés szerint továbbra is Tokió marad a legnépesebb város. Itt ma 35 millióan élnek, és 2015-re ez a szám egymillióval nő. Ma a második a sorban az indiai Mumbai (22,6 millió), a harmadik Új Delhi (20,9 millió), őket Mexikóváros (20 ,6) és Sao Paulo (20) követi.Az ENSZ demográfusai a népesedési folyamatok több aspektusával is foglalkoznak jelentésükben. Kimutatják, hogy a fejlődő országok egy részében a magas halálozási arány a legaggasztóbb folyamat, míg másutt éppen ellenkezőleg, a népesség gyors ütemű növekedése, a fejlett világra pedig továbbra is jellemző az alacsony népszaporulat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt