Tetszett a cikk?

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető és Tony Blair brit miniszterelnök csütörtökön megállapodott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni közös fellépésben.

"Kadhafi felismerte, hogy a terrorizmus nemcsak a Nyugatot, hanem az arab világot is fenyegeti" – nyilatkozta Tony Blair brit miniszterelnök, azután, hogy találkozott Tripoliban Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel. Kadhafi meggyőződése szerint hazája jobb jövője a Nyugattal való szoros együttműködés révén szavatolható, és ehhez Líbiának együtt kell működnie az al-Kaida, illetve általában a szélsőségesség elleni harcban. Kadhafi biztosította Blairt arról is, hogy Líbia lemondása tömegpusztító fegyvereiről visszavonhatatlan.A Blair-látogatás, amely az első brit kormányfői vizit az észak-afrikai arab országban Líbia függetlenné válása (1951) óta, "jutalom" a tripoli vezetésnek a tömegpusztító fegyverekről való lemondásáért, és azért, hogy kész kárpótlást fizetni az 1988-as Lockerbie-merényletben elhunyt 270 ember hozzátartozóinak. Blair Líbiába érkezését két nappal előzte meg William Burns közel-keleti ügyekben illetékes amerikai államtitkár-helyettes tripoli látogatása.Blair kijelentette: Líbia példa lehet más arab országok számára, hogy milyen előnyökkel járhat számukra, ha hátat fordítanak a muzulmán szélsőségességnek és együttműködnek a Nyugattal. Líbia és a Nyugat kibékülése elsősorban politikai változás következménye, ott vannak mögötte ugyanakkor a gazdasági érdekek is, hiszen a Líbiával való megbékélés nagy üzleti haszon lehetőségét is magában hordozza a nagy nyugati cégek számára.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Telex: Koronavírus miatt halt meg egy kaszinó biztonsági őre

Telex: Koronavírus miatt halt meg egy kaszinó biztonsági őre

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta

Tavaly haltak meg a legtöbben Olaszországban a második világháború óta