Tetszett a cikk?

A NASA pilóta nélküli, nagy sebességű kísérleti repülőgéptől a hangsebesség hétszeresének elérését várták. Nem hiába.

A gép különlegessége hajtóművében rejlik, ami a hidrogén elégetéséhez szükséges oxigént a levegőből nyeri; ezért előbb nagy sebességre kell felgyorsítani a szerkezetet, hogy a hajtómű egyáltalán működőképes legyen.A szombati kísérlet során az X43-A-t egy módosított B52-es bombázó jobb szárnya alá szerelték. A bombázó 12 kilométeres magasságban leengedte szárnyáról a repülőgépet, amit ezután a rászerelt Pegasus rakéta röpített fel mintegy 30 kilométeres magasságba. A repülőgépet ezután saját hajtóműve vitte tovább. Ez utóbbi művelet - a terveknek megfelelően - tíz másodpercig tartott, és a hajtómű ezen idő alatt egy kilogrammnyi cseppfolyós hidrogént égetett el.Egyes jelentések szerint a repülőgép rövid időre elérte a 7700 kilométeres óránkénti sebességet is, ami a hangsebesség hétszeresének felel meg. Bár a 10 másodperc rövid időnek tűnhet, az X43-A repülőgépet kifejlesztő amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei mégis kitörő örömmel fogadták a próbarepülés sikerét.A 2001 júniusában tartott első kísérlet kudarccal végződött: a Pegasus öt másodpercnyi repülés után élesen lekanyarodott az előírt röppályájától, és irányíthatatlanná vált, így a kísérletet vezető szakemberek kénytelenek voltak bekapcsolni az óceán fölött a gép önmegsemmisítésére szolgáló robbanószerkezetet. Az X43-A-n alkalmazott hajtómű-technológia megnyithatja az utat az űrrepülőgép-hajtóművek új nemzedékének kifejlesztése előtt.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Az ágy a sütőtől egy méterre található – forrnak az indulatok két lakás miatt az Egyesült Királyságban

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

Egy magyar faluban már szinte az összes regisztrált megkapta az oltást

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában