Tetszett a cikk?

A két év múlva esedékes olasz választások nyerteseként a balközép arra fog törekedni, hogy a fegyveres beavatkozás az ENSZ felhatalmazásával történjék - közölte szombaton az Európai Bizottság olasz elnöke.

"Az Olajfa kormánya bizonyára nem járult volna hozzá az iraki háborúhoz, és az abban való olasz részvételhez" - fogalmazott Romano Prodi, az olasz ellenzék vezéralakja és a baloldali Olajfa pártszövetség megalapítója a Corriere della Sera című napilapban közölt levelében. "Háborúról és nem békefenntartó műveletről van szó. Egy háború - mint ahogyan azt mi, olaszok, akik nem feleltjük el násziríjai halottainkat, jól tudjuk - további áldozatokat követel" - fejtette ki az Európai Bizottság elnöke, utalva arra a dél-iraki Nászírijában november 12-én elkövetett merényletre, amelyben tizenhét olasz katona meghalt, húsz másik pedig megsebesült.A jelenleg Olaszországban kormányzó jobbközép koalíció külügyminisztere, Franco Frattini vasárnap ugyanabban a lapban kemény szavakkal utasította vissza a Prodi által megfogalmazottakat. Azzal vádolta a volt olasz kormányfőt, hogy "törvénytelen módon arra használja ki az Európai Bizottság elnöki tisztét, hogy durván beavatkozzon az olasz belpolitikába, a baloldal egy részének érvelését ismételgetve". Frattini nyilatkozatában kizárt minden csapatkivonást, amely szerinte csak a nemzetközi terrorizmus kezére játszana. Az olasz külügyminiszter megjegyezte azt is, hogy Róma nemet fog mondani "egy rossz EU-alkotmányra". Silvio Berlusconi kormányfő ugyanakkor Carlo Azeglio Ciampi államfőnek válaszolva - aki egy megfelelő ENSZ-szerepvállalást és -határozatot szorgalmazott az elmúlt napokban - leszögezte: ilyen már létezik, a tavaly ősszel meghozott biztonsági tanácsi határozathoz képest újabbra nincs szükség.Silvio Berlusconi kormányfő és négypárti jobbközép kormánya a közvéleménnyel ellentétben támogatta az iraki katonai beavatkozásra vonatkozó amerikai döntést, és tavaly 3000 fős kontingenst küldött Irakba a háború utáni műveletekhez.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Már háromdimenziós képen is látni, hol szállt le a Marsra a Perseverance

Már háromdimenziós képen is látni, hol szállt le a Marsra a Perseverance

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett