Tetszett a cikk?

A szövetség bővülése alkalmából George Bush amerikai elnök a Fehér Ház kertjében sorra kerülő ünnepségen fogadja az új tagok kormányfőit. Oroszország aggódik.

Az Észak-atlanti Szövetségnek Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, Románia, Észtország, Lettország és Litvánia belépésével hétfőtől 26 tagja lesz. Ezzel a NATO-tagállamok kétötöde volt kommunista ország, és a szövetség súlypontja kelet felé tolódik el. George Bush a hétfőn, közép-európai idő szerint késő este sorra kerülő ünnepségre hívta az új tagok kormányfőit, valamint három, NATO-tagságra törekvő balkáni ország, Albánia, Horvátország és Macedónia vezetőit is. Az új tagok csatlakozása a Fehér Ház közleménye szerint előremozdítja a szabadság ügyét és megerősíti a transzatlanti kapcsolatok fő pillérét jelentő NATO-t egy olyan időszakban, amikor a XXI. század új kihívásaival kell szembenéznie.James Jones tábornok, a NATO európai erőinek parancsnoka úgy ítélte meg, hogy a szövetség történetének legalapvetőbb átalakulásán megy keresztül és regionális szervezetből globális szervezetté válik. A NATO új feladatokat keres, mindenekelőtt a terrorizmus elleni küzdelemben, az afganisztáni békeküldetéstől a nyári olimpia biztosításáig, gyors reagálású erőt hoz létre, és felmerült az iraki szerepvállalás is.A NATO kollektív védelmi területe a balti államok csatlakozásával eléri az orosz határokat. Ez potenciális fenyegetést jelent Oroszország biztonságára, noha az új kihívások (nemzetközi terrorizmus, atomfegyverek terjedése, drogcsempészés) nem indokolják Észtország, Lettország és Litvánia NATO-felvételét - mutattak rá moszkvai politikusok. Oroszország fő aggodalma az, hogy a NATO tevékenységének kiterjesztése tovább nyirbálhatja befolyását a posztszovjet térségben, holott éppen ennek helyreállításán fáradozik. Ukrajna és Grúzia már jelezte, hogy idővel csatlakozni kíván a NATO-hoz, amellyel más, kaukázusi és közép-ázsiai szovjet utódállamok is együttműködnek a békepartnerség keretében. Szergej Ivanov védelmi miniszter pedig óva intette a NATO-t: "ha továbbra is katonai szövetség marad, megtartva offenzív doktrínáját, akkor Oroszország felül fogja vizsgálni katonai tervezését és erői struktúrájának alapelveit, beleértve nukleáris összetevőjüket".Moszkva tudatta, hogy a terrorellenes küzdelem keretében el tudja fogadni amerikai NATO-bázisok áthelyezését Németországból a Közel-Kelettel szomszédos új tagországokba, Bulgáriába vagy Romániába, de ellenzi Lengyelországba telepítésüket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

Liu Shaoang világbajnok 500 méteren

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban