Tetszett a cikk?

Tizenkilenc ember vesztette életét, 26 pedig megsebesült hétfőn az üzbég fővárosban, Taskentben, illetve a buharai területen öngyilkos merényletek, rendőrség elleni támadások és egy pokolgépgyártó műhelynek helyet adó ház felrobbanása miatt.

Üzbegisztán legfőbb ügyésze, Rasid Kadirov elmondta, hogy az események még vasárnap éjjel kezdődtek, amikor a buharai területen felrobbant egy ház, amelyben feltehetően pokolgépeket készítettek a terroristák. A detonáció tíz ember életét oltotta ki. Hétfőn hajnalban és reggel három rendőr halt meg két különböző fegyveres támadásban, míg a legnagyobb taskenti piac, a Csorszu bazár bejáratánál két öngyilkos merénylő három rendőrrel és egy kisgyermekkel végzett.A közép-ázsiai országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be, a szomszédos Kazahsztán pedig megerősítette a határok őrizetét.Anatolij Jegorin, az orosz tudományos akadémia orientalisztikai intézetének igazgatóhelyettese úgy véli, hogy az üzbegisztáni terrorcselekmények mögött az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló, az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma nevű terrorcsoport" állhat. Véleményét arra alapozta, hogy az üzbegisztáni merényletek - a robbantások körülményei és kivitelezése, így például női öngyilkos merénylő "bevetése" nagy számú civil által látogatott helyszínen - kísértetiesen hasonlítanak az al-Kaida terrortámadásaira.Az üzbég hatóságok razziát tartottak a terroristák egyik búvóhelyén, és több embert letartóztattak. Az amerikai diplomáciai képviselet taskenti főépülete nyitva tart, de egyik belvárosi irodáját ideiglenesen bezárták. Elhom Zakirov üzbég külügyi szóvivő eközben megerősítette, hogy napközben robbanás történt egy buharai lakóházban is, de még nem tudni, hogy terrorcselekményről vagy balesetről van-e szó. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

4469 új fertőzöttet találtak, 72 ember elhunyt

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Peták István kutatóorvos: A rák ellen személyre szabott vakcinák jöhetnek

Megdőlt az országos melegrekord

Megdőlt az országos melegrekord