Tetszett a cikk?

A színtelen, szagtalan gáz csak rövid ideig marad fenn a Mars légkörében, ezért léte folyamatos utánpótlást feltételez.

Metánt találtak a Mars légkörében, ami tudósok véleménye szerint mostani élet jele lehet a vörös bolygón. A metánt két földi - egy hawaii és egy chilei – teleszkóp fedezte fel, és jelenlétét nemrégiben megerősítették a tavaly nyáron felbocsátott első Mars-kutató szonda, a Mars Express fedélzetén elhelyezett műszerek is. A színtelen, szagtalan gáz csak rövid ideig marad fenn a Mars légkörében, ezért léte folyamatos utánpótlást feltételez. Két forrás jöhet szóba: működő tűzhányók - ez ideig egyet sem találtak a bolygón - vagy mikrobák.A Földön léteznek a metanogéneknek nevezett organizmusok, olyan mikrobák, amelyek hidrogénből és szén-dioxidból metánt állítanak elő. Ezeknek az organizmusoknak nincs szükségük oxigénre a fejlődéshez, és a mikrobák olyan típusának tartják, amely a Marson is tenyészhet.Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA iker marsjárói, amelyek januárban landoltak a vörös bolygón, nem képesek választ adni a metán eredetére, mivel ezeket földtani munkálatokra tervezték. Leendő missziókkal feljuttatott érzékelő műszerekkel azonban elemezhető a metán eredetének meghatározásához. A brit gyártmányú Beagle 2 kutató roboton - amelynek tavaly karácsonykor kellett volna leszállnia a marsi felszínre, de azóta sem hallat magáról - volt olyan készülék, amely vizsgálhatta volna a metánt a Mars légkörében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Ibrahimovic visszatér a svéd válogatottba

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról