Tetszett a cikk?

A különleges vatikáni törvényszék pedofíliával és egyéb szexuális bűncselekményekkel vádolt egyházi személyek ügyében hivatott ítélkezni.

Norvég lapértesülés szerint a Vatikán titokban delegációt küldött nemrég Oslóba katolikus papokat érintő, eltussolt szexuális zaklatási vádak kivizsgálása céljából. A VG című lap szerint Joseph Ratzinger bíboros küldöttei már ki is hallgatták a homoszexuális zaklatással vádolt egyházi személyeket, s meghallgatták az egyik ügy sértettjét is, egy 24 éves papnövendéket. A szeminarista panaszát a helyi egyházi vezetők kivizsgálatlanul hagyták, s bizonyítékok hiányára hivatkozva nem indított nyomozást a rendőrség sem.Az oslói újság úgy tudja, hogy a Vatikán már több mint egy éve vizsgálódik a 90-es években történt zaklatási ügyekben. Ezek az első, a katolikus egyházat a lutheránus többségű Norvégiában érintő szexuális zaklatási ügyek.A pápa által a pedofilügyek kezelésével megbízott Ratzinger bíboros egyébként a napokban értesítette a római Kúria hivatalvezetőit, hogy az általa vezetett Hittani kongregáció égisze alatt rövidesen feláll az a különleges vatikáni törvényszék, amely a pedofíliával és egyéb szexuális bűncselekményekkel vádolt egyházi személyek ügyében hivatott ítélkezni, részben magához vonva más szentszéki hivatalok jogkörét is. A különleges, szükség szerint összeülő törvényszék létrehozásáról II. János Pál rendelkezett 2001-ben Sacramentorum sanctitatis tutela című, saját indíttatású pápai leiratban ("Motu proprio"). A pedofíliatörvényszék az egykori Szent Officium (az Inkvizíció) palotájában kapott helyiségeket működéséhez. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

Leesett egy mozgólépcsőről és meghalt egy kerekesszékes nő a reptéren, egymilliárd forintot fizethet a légitársaság

„Az érdekelt, hogy a Stasi-ügynök fejében legyünk”

„Az érdekelt, hogy a Stasi-ügynök fejében legyünk”

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!