Tetszett a cikk?

A törvény közúti csomópontok, csővezetékek, veszélyes ipartelepek tájékán nem tűrné a tiltakozó megmozdulásokat.

Az orosz alsóház szerdán első olvasatban elfogadta a gyülekezési jogot drasztikusan korlátozó törvény tervezetét, miközben a moszkvai rendőrség előállított három ez ellen tiltakozó liberálist. A kis szociálliberális Jabloko párt alelnöke, Szergej Mitrohin és két társa engedély nélkül tüntetett a duma előtt jó huszadmagával, kipellengérezve a kormány által benyújtott tervezetet, amely megtiltaná a gyűléseket a közhivatalok, nagykövetségek és más külföldi képviseletek közelében.A gyűlésekről, tüntetésekről és felvonulásokról szóló törvény tervezetét a 450 tagú dumában 305 fős frakcióval rendelkező Egységes Oroszország erőltette keresztül az első körben.Emberjogvédők szerint a tervezet ellentétes az alkotmánnyal, amely feljogosítja az orosz polgárokat a békés, fegyvertelen gyűlésezésre. A Jabloko, valamint a környezetvédő Greenpeace orosz tagozata jelezte, hogy az alkotmánybírósághoz fordul a törvény elfogadása esetén.A tervezet korlátozza a tüntetések időpontját (reggel héttől este tízig), és szigorítja a szervezőkkel szemben támasztott feltételeket. A helyi hatóságok megtilthatják a tüntetést, ha úgy látják, hogy biztonsági kockázat, rendbontás veszélye vagy az általánosan elfogadott erkölcsi normákkal való összeférhetetlenség áll fenn. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Élvezze ki a tavaszi időt, mert közeledik egy újabb hidegfront

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra