Tetszett a cikk?

A diákok pénteken általános választások kiírását követelték Pekingtől. A rendőrség brutálisan lépett közbe. Előző nap háromezres megmozdulást tartottak a hongkongi parlament előtt a honkongi alkotmány értelmezéséről ma kezdődőtt pekingi tanácskozás ellen tiltakozva.

Hat órán keresztül néztek farkasszemet a rendőrökkel a tüntető diákok, majd a karhatalom kiszorította a protestálókat a kormányirodák előtti térről. Öt rendőr megsebesült, két diákot letartóztattak. Sajtójelentések szerint négy diák is megsérült.A reformok hívei szerint a hongkongi alaptörvény lehetővé teszi, hogy 2007-től általános választásokat tarthassanak a városban, ezzel szemben Kína meg akarja nyirbálni Hongkong autonómiáját, amelyet 1997-ben, a brit uralom megszűnésével garantált neki London és Peking az "egy ország, két rendszer" megállapodás keretében. A tüntetők csütörtökön este petíciót is átadtak Tung Csi-hua hongkongi kormányzónak.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

Nagy Iván Zsolt: A pofátlanság-hadművelet

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint

A bíróságok munkarendje is változik egy új kormányrendelet szerint