Tetszett a cikk?

Irak amerikai kormányzója kijelentette: az amerikai hadsereg nem tűri el a radikális síita vallási vezető és hívei lázadását. "Nagyon nehéz helyzetben vagyunk. A Muktada asz-Szadr vezette csoport kívül helyezte magán a szövetségesek és az iraki vezetők törvényein" – jelentette ki Paul Bremer újságírók előtt.

"Szadr megkísérli a legitim rendszer helyébe helyezni a saját tekintélyét. Ezt nem fogjuk eltűrni. Helyreállítjuk a törvényt és a rendet, amit az irakiak elvárnak tőlünk" – fogalmazott Paul Bremer. Muktada asz-Szadr vasárnap az ellenzék "terrorizálására" szólított fel, mivel véleménye szerint a tüntetések "hiábavalóvá" váltak.Szadr hívei vasárnap több iraki városban tüntettek, és összetűztek az országot megszállva tartó, amerikai vezetésű koalíciós erők katonáival. Nedzsefben húsz iraki és a koalíciós erők két katonája vesztette életét, az iraki sebesültek száma meghaladja a kétszázat. A Bagdad keleti peremén fekvő síita elővárosban, Szadrban hét amerikai katona és csaknem harminc – más források szerint kilencven – iraki vesztette életét, hetvenöten megsebesültek.Kerbelában a radikális vallási elöljáró hívei hétfő hajnalig ostromoltak sikertelenül rendőrőrsöket és középületeket. A tüntetők összecsaptak a szövetséges erők katonáival és az iraki rendőrökkel. Az összecsapás során egy iraki rendőrtiszt megsebesült.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Maruzsa Zoltán: Jókai nem lehet vita tárgya

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások

Gordon Ramsay: Teljes pusztulást hoztak a lezárások

Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen

Vádat emeltek egy nyugdíjas korú heroin-nagykereskedő ellen