Tetszett a cikk?

A kormányválság azt követően robbant ki, hogy lemondott a jobbközép néppárt három minisztere.

A Szlovén Néppárt (SLS) kormányból való kilépését Janez Podobnik pártelnök jelentette be. Anton Rop miniszterelnök, a Szlovénia Liberális Demokráciája (SLS-SKD) nevű párt vezetője előzőleg értésre adta, hogy az SLS nem tartozik már a négypárti koalícióhoz, miután képviselői a múlt héten megszavazták Rado Bohinc belügyminiszter visszahívását a kormányból. Janez Podobnik az SLS ljubljanai elnökségi ülése után közölte, hogy Ivan Bizjak igazságügy-, Franci But mezőgazdasági, valamint Jakob Presecnik közlekedési és távközlési miniszter a közeli napokban hivatalosan benyújtják lemondásukat.



Szlovéniában ezzel újból kiéleződött a pártok közötti feszültség egy nappal azután, hogy a jobboldali ellenzéki pártok, a Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia - Keresztény Néppárt (NSi) álláspontja aratott győzelmet a vasárnapi népszavazáson, s mindössze néhány hónappal a júniusban esedékes európai parlamenti választások, illetve az októberben esedékes törvényhozási választások előtt.



A vasárnap megtartott referendumon a szavazók elutasították a balkáni háború idején alapvető jogaiktól megfosztott horvátok, szerbek és bosnyákok jogainak helyreállítását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő

Lélegeztetőgépre került egy fideszes parlamenti képviselő