Tetszett a cikk?

Legalább 39 ember halálát és 126 személy sérülését okozták az utóbbi negyvennyolc órában a Muktada asz-Szadr iraki síita vezető hívei és amerikai katonák között lezajlott összecsapások.

A bagdadi asz-Szaura kórház igazgatója szerint csupán a vezetése alatt álló intézménybe ennyi halottat és sebesültet vittek be az utóbbi két nap folyamán. E kórház Bagdad síiták lakta, Szadrváros nevű külvárosában található, ahol az összecsapások többsége lezajlott.Körbezárták FallúdzsátNégy amerikai tengerészgyalogos meghalt ellenséges akció következtében az Irak nyugati részén elterülő Anbár tartományban. A Bagdad és a jordániai határ között húzódó Anbár tartomány legnépesebb városa Fallúdzsa, amelyet több száz amerikai tengerészgyalogos gyűrűbe zárva tart. Az amerikai erők meg-megújuló támadásokat intéznek az ott megbúvó iraki fegyveres ellenállók ellen, hogy megtorolják négy amerikai civil múlt heti megölését és holttestének meggyalázását. Amerikai katonák éjjel benyomultak Fallúdzsa két körzetébe, s az amerikai katonai hatóságok éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a városban.Összecsapások a síiták és a koalíciós erők közöttTizenkét iraki vesztette életét, huszonhét szenvedett sérüléseket az utóbbi negyvennyolc órában az Irak délkeleti részén fekvő Amárában a Muktada asz-Szadr síita vezető hívei és az ország déli részén állomásozó brit megszálló katonaság közti összecsapásokban. Egyes jelentések szerint a síita vezető hívei páncéltörő rakétagránátokat lőttek ki a brit erők helyi főhadiszállására; a brit katonák válaszul állítólag a környező lakóépületekre lőttek.Kerbelában, a síita vallás szent városában is összecsapások zajlottak asz-Szadr hívei és a koalíciós erők között. A hétfő hajnali harcok után keddre virradóan is támadás érte a nemzetközi koalícióhoz tartozó bolgár csapatok ottani támaszpontját. A bolgár katonák viszonozták a tüzet, de nem ismeretes, hogy okoztak-e veszteséget támadóiknak.Bászrában megegyeztek asz-Szadr hívei a koalíciós erőkkelAz arab ország déli nagyvárosában, Bászrában, ahol a síita vezető hívei hétfőn hatalmukba kerítették a kormányzó székházát, megegyezés született asz-Szadr ottani hívei és nemzetközi koalíció képviselői között - közölte a síita vezető egy munkatársa, Szálem Adil Száleh kedden. Az egyezség lényege, hogy a nemzetközi koalíció teljes mértékben átadja a rendfenntartás feladatát Bászrában az iraki rendőrségnek.A múlt év tavasza óta tartó nemzetközi megszállás ellen kezdetben szinte csak az ország középső részén élő szunnita kisebbség harcolt, amely kiváltságokat élvezett a nemzetközi koalíció által megbuktatott előző elnök, Szaddám Huszein uralma alatt. A nemzetközi koalíció a síita lakosság részéről barátságos fogadtatásban részesült. Az utóbbi időben azonban egyre több helyen robbannak ki összetűzések az ország déli részén élő, az iraki lakosság többségét kitevő síiták és a külföldi katonák között. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

Hat lába és két farka van egy nemrég született kutyának

Szupererős új divatterepjáró: videón a Lamborghini Urus Evo

Szupererős új divatterepjáró: videón a Lamborghini Urus Evo

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó

Már a GUM áruházban is oltják a moszkvaiakat a Szputnyik V-vel – videó