Tetszett a cikk?

A visszalépésre a vallási egyensúly kormánybeli fenntartása érdekében került sor. Közben ellenzéki felkelők három japán, egy brit és nyolc dél-koreai állampolgárt ejtettek túszul.

Lemondott a biztonsági erőkért is felelős, síita muzulmán iraki belügyminiszter csütörtökön, miután az ország amerikai polgári kormányzója, Paul Bremer kérte erre. A visszalépésre a kormány síita-szunnita egyensúlyának fenntartása érdekében volt szükség, a múlt héten létrehozott védelmi miniszteri posztot ugyanis egy szintén síita politikus kapta meg.A felkelők túszok kivégezésével fenyegetőznekHárom japán, egy brit és nyolc dél-koreai állampolgárt ejtettek túszul Irakban a héten ellenzéki felkelők. Az NHK japán televíziós állomás jelentése szerint a japánok elrablói azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik túszaikat, ha a szigetország 3 napon belül nem vonja ki csapatait Irakból. A tokiói külügyminisztérium válságtörzset állított fel, hogy ellenőrizze a japánok túszul ejtéséről helyi hírforrásokból származó jelentéseket. A nyolc dél-koreai elfogásának körülményei sem ismeretesek, annyit tudni, hogy egyiküket időközben elengedték.Adnán Pacsacsi, az iraki ideiglenes kormányzótanács szunnita tagja szerint megbeszélések folynak Muktada asz-Szadr iraki radikális síita vezetővel arról, hogy adja meg magát az igazságügyi hatóságoknak.Amerikai erősítés a kerbelai bolgár kontingensnekAz amerikai hadsereg erősítést küldött csütörtökön a Kerbelában állomásozó bolgár kontingens támogatására. A 120 főből álló különítményt Szófia kérte Washingtontól; a bolgár külügyminiszter szerint szükség esetén az Egyesült Államok hajlandóságot mutat további erősítésre is. Az Irakba vezényelt bolgár egység 480 katonából áll; a lengyel parancsnokság alatti csapat feladata a kerbelai városháza védelme.Muktada asz-Szadr iraki síita radikális vezető csütörtökön ultimátumot intézett a koalíciós erőkhöz, hogy hagyják el a várost, ahová muzulmán zarándokok ezrei érkeznek a vasárnap tartandó imádságra Huszein imám halálának 40. évfordulója alkalmából.Az Egyesült Államok nem hátrálAz Egyesült Államoknak esze ágában sincs kivonulni Irakból, és határozottan szembeszáll a felkelőkkel - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Alexander Downer ausztrál külügyminiszter szerint a szövetséges csapatoknak Irakban kell maradniuk az arab ország szuverenitásának júliusi visszaállítása után is, hogy stabilizálják a helyzetet.Fallúdzsában a héten több mint kétszáznyolcvanan meghaltak és négyszázan megsebesültek amerikai tengerészgyalogosok támadásaiban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő estétől kedd hajnalig ne keressen villamost a Nagykörúton

Hétfő estétől kedd hajnalig ne keressen villamost a Nagykörúton

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

A szakmai szervezet szerint a napi működést veszélyezteti a járvány a kereskedelemben

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?