Tetszett a cikk?

Fegyveres összecsapás alakult ki pénteken az észak-iraki Baakúbában Muktada asz-Szadr radikális síita vezető hívei és amerikai katonák között.

Szemtanúk szerint az amerikai csapatok elszállásolására szolgáló kormányzósági épületből és a helyi rendőrség körüli házakból füst száll fel. A városban lévő amerikai bázis közelében robbanások voltak hallhatók. A fegyveres összetűzés állítólag a pénteki ima után tört ki, amikor Szadr síita hívei és a velük szimpatizáló szunnita hívők az utcára vonultak tüntetni.Tudósítók arról írnak, hogy Fallúdzsa és Abu-Garib települések között a gerillák átvették az összekötő autóút ellenőrzését, az utak mentén több száz iraki fegyveres tartózkodik. Az utóbbi település hírhedt börtöne körül szintén iraki fegyveresek gyülekeztek. Iraki források szerint csütörtök éjjel támadást is intéztek a börtön ellen, és 55 fegyencnek sikerült elmenekülnie.A japán kormány szállítórepülőt küld az Irakban rekedt japán polgári személyek kimentésére. A közel hetven újságírót, civil szervezetek képviselőit és egyéb polgári személyeket Kuvait felé akarják elszállítani iraki területről - írja péntek délutáni kiadásában a Jomiuri Simbun japán napilap. A japán külügyminisztériumban és a védelmi minisztériumban nem kívánták kommentálni a hírt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!