A jobbközép pártok 285, a szocialisták pedig 217 képviselői helyzet szereznek majd a 732 fősre bővülő új Európai Parlamentben – áll a Financial Times friss felmérésében.

Valószínűleg a jobbközép pártok nyerik majd a június 10. és 13. között esedékes európai parlamenti választásokat - jósolja egy kedden megjelent felmérés, amelyet a Financial Times ismertetett. A Burson-Marsteller, az egyik legnagyobb nemzetközi pr-cég megbízásából készített tanulmány szerint a jobbközép pártok a képviselői helyek 39 százalékát szerezhetik meg az újjáválasztandó Európai Parlamentben (EP), míg legnagyobb vetélytársaik, a szocialisták 30 százalékra számíthatnak. Ezzel az eredménnyel azonban a jobbközép még nem kerülne többségbe az EP-ben, ami csökkenti annak a valószínűségét, hogy döntő szava lesz az Európai Bizottság következő elnökének a kiválasztásában - jegyzi meg a londoni lap.A felmérés készítését irányító Simon Hix és Michael Marsh, a London School of Economics, illetve a dublini Trinity College professzora az állítja, hogy az általuk alkalmazott előrejelzési modell megbízhatóbb, mint a közvélemény-kutatási adatok, és a korábbi EP-választásokra alkalmazva 92 százalékos pontosságúnak bizonyult. Számításaik szerint a jobbközép pártok 285, a szocialisták pedig 217 képviselői helyzet szereznek majd a 732 fősre bővülő új EP-ben. Várhatóan előretörnek a jelenleg is a harmadik legnagyobb politikai csoportot alkotó liberálisok, akik 73 helyre, a mandátumok 10 százalékára számíthatnak. Ezzel kulcsszerepet kaphatnak a törvényalkotási munkában éppúgy, mint az Európai Bizottság következő elnökének a kiválasztásában.Az EU-tagállamok vezetőinek a június 17-18-án esedékes brüsszeli csúcson, néhány nappal az EP-választások után kell kijelölniük Romano Prodi utódját. A jobbközép pártok már korábban kinyilvánították, hogy a bizottság következő elnökének ugyanahhoz a politikai családhoz kell tartoznia, amely a legnagyobb csoportot alkotja majd az újjáválasztandó EP-ben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Arcfelismerő szoftverrel kötné össze az Amazon a Ring kapucsengőjét, a jogvédő szervezetek már kongatják a vészharangot

Borult, ködös nap vár ránk

Borult, ködös nap vár ránk

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Megjelentek az első, 400 órás túlórára vonatkozó munkaszerződési módosítások

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Az ellenzék a provokátoroktól tart a mai tüntetésen

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

Nem dobhatták volna ki Hadházyékat a köztévéből

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját