Tetszett a cikk?

A jobbközép pártok 285, a szocialisták pedig 217 képviselői helyzet szereznek majd a 732 fősre bővülő új Európai Parlamentben – áll a Financial Times friss felmérésében.

Valószínűleg a jobbközép pártok nyerik majd a június 10. és 13. között esedékes európai parlamenti választásokat - jósolja egy kedden megjelent felmérés, amelyet a Financial Times ismertetett. A Burson-Marsteller, az egyik legnagyobb nemzetközi pr-cég megbízásából készített tanulmány szerint a jobbközép pártok a képviselői helyek 39 százalékát szerezhetik meg az újjáválasztandó Európai Parlamentben (EP), míg legnagyobb vetélytársaik, a szocialisták 30 százalékra számíthatnak. Ezzel az eredménnyel azonban a jobbközép még nem kerülne többségbe az EP-ben, ami csökkenti annak a valószínűségét, hogy döntő szava lesz az Európai Bizottság következő elnökének a kiválasztásában - jegyzi meg a londoni lap.A felmérés készítését irányító Simon Hix és Michael Marsh, a London School of Economics, illetve a dublini Trinity College professzora az állítja, hogy az általuk alkalmazott előrejelzési modell megbízhatóbb, mint a közvélemény-kutatási adatok, és a korábbi EP-választásokra alkalmazva 92 százalékos pontosságúnak bizonyult. Számításaik szerint a jobbközép pártok 285, a szocialisták pedig 217 képviselői helyzet szereznek majd a 732 fősre bővülő új EP-ben. Várhatóan előretörnek a jelenleg is a harmadik legnagyobb politikai csoportot alkotó liberálisok, akik 73 helyre, a mandátumok 10 százalékára számíthatnak. Ezzel kulcsszerepet kaphatnak a törvényalkotási munkában éppúgy, mint az Európai Bizottság következő elnökének a kiválasztásában.Az EU-tagállamok vezetőinek a június 17-18-án esedékes brüsszeli csúcson, néhány nappal az EP-választások után kell kijelölniük Romano Prodi utódját. A jobbközép pártok már korábban kinyilvánították, hogy a bizottság következő elnökének ugyanahhoz a politikai családhoz kell tartoznia, amely a legnagyobb csoportot alkotja majd az újjáválasztandó EP-ben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!