Már nem szab feltételeket Muktada asz-Szadr radikális síita vezető az amerikai megszálló hatóságokkal folytatandó tárgyalásokhoz. Megbízottja békeajánlatot visz az amerikaiaknak.

Szadr és hívei korábban olyan feltételeket szabtak, hogy az amerikaiak vonják ki katonai erőiket a síiták lakókörzeteiből, és bocsássák szabadon az őrizetükbe került síita felkelőket. Most azonban tekintélyes síita vallási személyiségek közbenjárására kész tárgyalni azok teljesülése nélkül is - közölte a radikális síita vezető szóvivője.A szóvivő szerint Szadr beleegyezett, hogy "tartja magát ahhoz, amit az Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh vezette legfelsőbb síita vallási testület, a mardzsaíja határozott", és elfogadta a feltétel nélküli béketárgyalások javaslatát. Azért szánta el magát erre a lépésre, hogy "ne adjon alkalmat a megszálló erőknek a válság elmélyítésére, a vérontás fokozására".Szadr „kész meghalni”, de inkább békülneA szóvivő közölte, hogy a mardzsaíja és Szadr együttesen kijelölt egy küldöttséget az amerikai féllel folytatandó tárgyalásokra. Egy megbízott, akit Szadr jelölt ki a tárgyalásokon való részvételre, elmondta, hogy békeajánlatot visz a radikális síita vezetőtől az amerikai illetékeseknek. Szadr maga is jelezte egy szerdán, hogy "kész ugyan meghalni az amerikai megszállók elleni harcban, de elfogadja, ha jó szándékú emberek megpróbálnak tárgyalások révén véget vetni a vérontásnak, gátat szabni a mesterségesen felkorbácsolt indulatoknak".Az amerikaiak elfognák vagy megölnék a síita vezértSzadr hívei több mint egy hete fegyveres harcot vívnak az amerikai vezetésű megszálló erők ellen az ország középső és déli körzeteiben. A véres összecsapások nyomán a megszálló erők elvesztették ellenőrzésüket több iraki város felett. Az amerikai katonai hatóságok jelezték a hét végén, hogy fontos céljuknak tartják Szadr elfogását vagy megölését, illetve hívei félkatonai szervezetének, a Mahdi Hadseregének a szétverését. E célból az amerikai hadsereg erősítéseket vezényelt az utóbbi napokban Nedzsef körzetébe. (MTI/Reuters/AP/dpa/AFP)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Ennyibe kerülhet majd az első 5G-s telefon Európában

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

A strasbourgiak nem hagyják magukat megfélemlíteni

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint

Bugár Béla a második helyen áll a szlovák államfőjelöltek között egy felmérés szerint