Tetszett a cikk?

Már nem szab feltételeket Muktada asz-Szadr radikális síita vezető az amerikai megszálló hatóságokkal folytatandó tárgyalásokhoz. Megbízottja békeajánlatot visz az amerikaiaknak.

Szadr és hívei korábban olyan feltételeket szabtak, hogy az amerikaiak vonják ki katonai erőiket a síiták lakókörzeteiből, és bocsássák szabadon az őrizetükbe került síita felkelőket. Most azonban tekintélyes síita vallási személyiségek közbenjárására kész tárgyalni azok teljesülése nélkül is - közölte a radikális síita vezető szóvivője.A szóvivő szerint Szadr beleegyezett, hogy "tartja magát ahhoz, amit az Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh vezette legfelsőbb síita vallási testület, a mardzsaíja határozott", és elfogadta a feltétel nélküli béketárgyalások javaslatát. Azért szánta el magát erre a lépésre, hogy "ne adjon alkalmat a megszálló erőknek a válság elmélyítésére, a vérontás fokozására".Szadr „kész meghalni”, de inkább békülneA szóvivő közölte, hogy a mardzsaíja és Szadr együttesen kijelölt egy küldöttséget az amerikai féllel folytatandó tárgyalásokra. Egy megbízott, akit Szadr jelölt ki a tárgyalásokon való részvételre, elmondta, hogy békeajánlatot visz a radikális síita vezetőtől az amerikai illetékeseknek. Szadr maga is jelezte egy szerdán, hogy "kész ugyan meghalni az amerikai megszállók elleni harcban, de elfogadja, ha jó szándékú emberek megpróbálnak tárgyalások révén véget vetni a vérontásnak, gátat szabni a mesterségesen felkorbácsolt indulatoknak".Az amerikaiak elfognák vagy megölnék a síita vezértSzadr hívei több mint egy hete fegyveres harcot vívnak az amerikai vezetésű megszálló erők ellen az ország középső és déli körzeteiben. A véres összecsapások nyomán a megszálló erők elvesztették ellenőrzésüket több iraki város felett. Az amerikai katonai hatóságok jelezték a hét végén, hogy fontos céljuknak tartják Szadr elfogását vagy megölését, illetve hívei félkatonai szervezetének, a Mahdi Hadseregének a szétverését. E célból az amerikai hadsereg erősítéseket vezényelt az utóbbi napokban Nedzsef körzetébe. (MTI/Reuters/AP/dpa/AFP)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!