Elutasította Oszama bin Laden csütörtöki békeajánlatát az első brit reagálás s egyben az al-Kaida idegességének jeleként értékelte azt. A spanyol külügyminiszter szerint meg sem kell hallani ezt a mostani üzenetet. A terroristavezér arab nyelvű tévéadókon lejátszott hangfelvételen ajánl békét a muzulmánokat nem támadó európai országoknak.

Michael Ancram, az ellenzéki Konzervatív Párt külügyi szóvivője egy rádióinterjúban nyilvánvalónak mondta, hogy az európai országoknak szóló javaslattal az al-Kaida, vagy szövetségesei meg akarják osztani az Egyesült Államok vezette koalíciót, mivel félnek annak hatékonyságától.Szeretnék azt hinni, hogy el lehet ijeszteni az európaiakat a koalíciótól, és különösen az ellenük vívott harctól. "Teljesen egyértelművé kell tennünk, hogy a koalícióban vállvetve küzdünk bin Laden, az al-Kaida és a nemzetközi terrorizmus ellen" - szögezte le a politikus.Miguel Angel Moratinos új spanyol külügyminiszter szerint meg sem kell hallani az Oszama bin Ladennek tulajdonított, csütörtökön arab televíziókban lejátszott üzenetet, amelyben a terroristavezér igazolni akarja a március 11-i madridi merényleteket."Aki békét, demokráciát, szabadságot akar, annak nem szabad foglalkoznia ezzel az üzenettel" - jelentette ki Moratinos madridi sajtóértekezletén, nem sokkal José Luis Rodriguez Zapatero új kormányfő parlamenti beiktatási beszéde előtt.Oszama bin Laden terroristavezér békét ajánlott a muzulmánokat nem támadó európai országoknak, de határozottan kizárta ezt az Egyesült Államokkal azon a neki tulajdonított hangfelvételen, amelyet arab tévéadók sugároztak csütörtökön.Először a dubaji központú al-Arabíja, majd a katari székhelyű al-Dzsazíra televízió adásában lejátszott hangfelvételen az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - ha valóban az ő hangja hallható rajta - bosszút esküszik Izrael ellen a Hamász palesztin szélsőséges szervezet alapítójának és vezetőjének, Ahmed Jaszin sejk március 22-i megölése miatt.A terroristavezér közli, hogy a március 11-i madridi pokolgépes robbantásokat bosszúnak szánták Spanyolországnak az iraki megszállásban való részvétele miatt.A hangfelvétel valódiságát egyelőre lehetetlen ellenőrizni. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Ki lesz a menesztett Prőhle utódja? Már lehet pályázni a PIM élére

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Megegyezett a Vodafone a GVH-val, több millió forintot fizet vissza az ügyfeleknek

Megegyezett a Vodafone a GVH-val, több millió forintot fizet vissza az ügyfeleknek

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Amikor a hatalom inkább nyelt, mint tiltott: a Csirkefej legendái

Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Vlagyimir Putyin Kiszel Tünde nyomába eredt

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle

Izzadt zoknit szagolgatott egy férfi, súlyos beteg lett tőle