Tetszett a cikk?

Az azonnali hatállyal kitoloncolt vallási vezető nyilvánosan hirdette, hogy a nők nem egyenrangúak a férfiakkal, és a Korán előírásai szerint tettlegesen is megfenyíthetők.

Az algériai állampolgárságú Abdel-Káder Buzján imám a Lyon melletti Vénissieux mecsetében több ízben fejtette ki fundamentalista nézeteit. Legutóbb a Lyon Mag folyóiratban megjelent interjúban érvelt a többnejűség és a nők bántalmazásának joga mellett, valamint azt hangoztatta, hogy a Korán szerint mindez törvényes, és üdvös lenne, ha az egész világ a muzulmán hitet követné.Az imámmal készült interjú közfelháborodást keltett, a vénissieux-i polgármester közleményben tudatta, hogy a köztársasági alapeszményekkel ellentétes nézetek nyilvános hirdetése miatt feljelentést tesz a vallási elöljáró ellen. Több társadalmi szervezet is élesen reagált a női méltóságot sértő állásfoglalás publikálása miatt.Az igazságügy-miniszter keddi rádiónyilatkozatában jelezte, hogy jogi eljárást kezdeményez az ügyben. Dominique de Villepin belügyminiszter az általános felzúdulás nyomán kedden elrendelte az imám haladéktalan kitoloncolását. Döntésének bejelentésekor hangsúlyozta, a kormány a közrend védelmében nem tűrheti el az Emberi Jogok Deklarációjában megfogalmazott elvekkel ellentétes eszmék nyilvános terjesztését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!