A két vallási közösség között harmadik napja tartanak a villongásoknak az indonéziai Maluku tartományban. A kormány egyelőre nem ura a helyzetnek, az ENSZ helyi képviselői elhagyták a tartományi fővárost.

Maluku tartomány fővárosában, Ambonban kedden orvlövészek lelőttek két rendőrt, két társukat pedig megsebesítették, míg egy bombarobbanás egy muzulmán férfival végzett. A vasárnap óta tartó összecsapásokban orvosi források szerint eddig 30 ember vesztette életét, s közel 140-en megsebesültek.Ambon utcáin katonák és rendőrök járőröznek a biztonság helyreállítása céljából, egyelőre nincs jele annak, hogy a vallási feszültség alábbhagyott volna a városban. Időnként még most is lövések zaja hallatszik egyes negyedekben. A boltok és közintézmények nagy része kedden is zárva tartott.Az ENSZ 44 helyi munkatársa kedden elhagyta a települést, mert egy ENSZ-épületet felgyújtottak. Az amerikai külügyminisztérium szintén a város elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat.A vallási zavargások vasárnap azt követően lángoltak fel ismét, hogy keresztény szakadárok felvonulást tartottak Ambonban függetlenségi mozgalmuk megalakulásának 54. évfordulóján.A vallásilag megosztott Maluku tartományban 2002 februárjában a keresztény és muzulmán közösség békeegyezményt írt alá, lezárva ezzel a három éve tartó és több mint kilencezer halálos áldozatot követelő harcokat. Azóta azonban az összetűzések újra és újra fellángolnak. A 2,1 millió lakosú tartomány lakossága nagyjából fele-fele arányban keresztény és muzulmán, a 210 millió lakosú Indonézia lakossága azonban több mint 90 százalékban muzulmán. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Az év csapata a magyar vizipóló válogatott

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Nagy betűkkel ráírta a véleményét valaki egy XIII. kerületi Fidesz-irodára

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Új taxiscég alakult Budapesten

Új taxiscég alakult Budapesten