Tetszett a cikk?

A két vallási közösség között harmadik napja tartanak a villongásoknak az indonéziai Maluku tartományban. A kormány egyelőre nem ura a helyzetnek, az ENSZ helyi képviselői elhagyták a tartományi fővárost.

Maluku tartomány fővárosában, Ambonban kedden orvlövészek lelőttek két rendőrt, két társukat pedig megsebesítették, míg egy bombarobbanás egy muzulmán férfival végzett. A vasárnap óta tartó összecsapásokban orvosi források szerint eddig 30 ember vesztette életét, s közel 140-en megsebesültek.Ambon utcáin katonák és rendőrök járőröznek a biztonság helyreállítása céljából, egyelőre nincs jele annak, hogy a vallási feszültség alábbhagyott volna a városban. Időnként még most is lövések zaja hallatszik egyes negyedekben. A boltok és közintézmények nagy része kedden is zárva tartott.Az ENSZ 44 helyi munkatársa kedden elhagyta a települést, mert egy ENSZ-épületet felgyújtottak. Az amerikai külügyminisztérium szintén a város elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat.A vallási zavargások vasárnap azt követően lángoltak fel ismét, hogy keresztény szakadárok felvonulást tartottak Ambonban függetlenségi mozgalmuk megalakulásának 54. évfordulóján.A vallásilag megosztott Maluku tartományban 2002 februárjában a keresztény és muzulmán közösség békeegyezményt írt alá, lezárva ezzel a három éve tartó és több mint kilencezer halálos áldozatot követelő harcokat. Azóta azonban az összetűzések újra és újra fellángolnak. A 2,1 millió lakosú tartomány lakossága nagyjából fele-fele arányban keresztény és muzulmán, a 210 millió lakosú Indonézia lakossága azonban több mint 90 százalékban muzulmán. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!