Tetszett a cikk?

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke azután tette a bejelentést, hogy Brüsszelben tárgyalt Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel. A barcelonai folyamat az Európai Unió és a Földközi-tenger mentén fekvő országok együttműködését szabályozza.

Kadhafi sürgette az európai és amerikai nagyvállalatok a líbiai olaj- és gázkitermelő ipar fejlesztésébe irányuló befektetéseit is. Hangoztatta, hogy Líbia "a béke élharcosa" kíván lenni a világban, "híd Európa és Afrika között, a békesség és az együttműködés hídja". Felszólította a nyugati vezetőket: fogadják el Líbia békeharcosi felajánlkozását, "ne kényszerítsék vissza a múltba".Tizenöt év óta a keddi a líbiai elnök első hivatalos látogatása volt az arab világon kívül. Kadhafi legutóbb 1989-ben járt Európában, amikor az el nem kötelezett országok belgrádi csúcsértekezletén vett részt.Mostani látogatására olyan időszakban került sor, amikor Líbia belső viszonyaiban és külkapcsolataiban is fontos változások mennek végbe, és az ország igyekszik kitörni hosszúra nyúlt nemzetközi elszigeteltségéből. Líbia a közelmúltban lemondott a tömegpusztító fegyverek kifejlesztéséről és közölte, hogy be kíván kapcsolódni az úgynevezett barcelonai folyamatba. Ennek az a hosszú távú célja, hogy fejlessze az euromediterrán partneri viszonyt, 2010-re pedig szabadkereskedelmi övezetet hozzon létre az EU és az észak-afrikai, illetve közel-keleti térség országai között.Kadhafi látogatása során terítékre kerültek az észak-afrikai országnak az Európai Unióhoz és tagországaihoz való viszonyának függőben levő, kényes kérdései is - közölték az Európai Bizottság illetékesei. A megbeszéléseken szóba került olyan problematikus esetek tisztázása is, mint a La Belle nevű berlini diszkóban 1986-ban líbiai ügynökök által elkövetett robbantásos merénylet ügye. Függőben van azoknak a Líbiában fogva tartott bolgár egészségügyi dolgozóknak régóta húzódó ügye is, akiket halálos ítélet fenyeget, mert a vádak szerint egy bengázi gyermekklinikán HIV-vírussal fertőzött vért adtak több száz betegnek.Az Európai Unió egyik neve mellőzését kérő tisztségviselője elmondta: a líbiai vezető első látogatása az Európai Unió központjában, amelyet több hónapos előkészítő munka előzött meg, diplomáciai győzelmet jelent Prodinak, aki már évek óta próbálja Brüsszelbe csábítani Kadhafit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!