Tetszett a cikk?

A spanyol kormány kitiltotta a spanyol kikötőkből azokat a hajókat, amelyek előzőleg a brit fennhatóság alatt lévő dél-spanyolországi terület kikötőjében is megálltak.

Szerdai brit sajtóbeszámolók szerint a három hete csendben elrendelt tilalom miatt már nyolc turistahajót nem engedtek be spanyol kikötőkbe a hatóságok, arra hivatkozva, hogy a hajók előzőleg Gibraltáron jártak.A brit külügyminisztérium máris közölte, hogy jogi eljárást indít Madrid ellen, ha nem születik "azonnali" megoldás a Gibraltár ügyében kirobbant legújabb viszályban. Jack Straw brit és Miguel Moratinos új spanyol külügyminiszter éppen csütörtökön találkozik egymással először.A szerdai The Timesnak a gibraltári kikötői hatóság igazgatója azt mondta: nem csodálkozna, ha az derülne ki, hogy a spanyol intézkedés ezzel a találkozóval van összefüggésben, alkalmat teremtve Moratinosnak arra, hogy "gesztus" gyanánt felajánlja a tilalom visszavonását, brit engedményeket követelve cserébe.Joe Holliday gibraltári kereskedelmi miniszter azt mondta: a Gibraltáron járt hajók spanyolországi kikötési tilalma az elmúlt három hétben fokozatosan terjedt; először Barcelonára és Cádizra vonatkozott, majd Malagára és Tarragonára, ma pedig már az összes spanyol kikötőre érvényes. A miniszter szerint máris számos turistahajó kiiktatta programjából Gibraltárt, mert utána nem tudna kikötni Spanyolországban. Holliday szerint a spanyol kormány mindig azt a gibraltári gazdasági ágazatot támadja, amelyiknek éppen jól, megy; most "éppen ezt a pillért (a turizmust) akarják kiütni".A világ 32 legnagyobb tengeri idegenforgalmi cégét képviselő londoni szervezet, a Passenger Shipping Association igazgatója tiltakozott a spanyol kormánynál, mondván: a kikötési tilalom súlyos fennakadásokat okoz a hajózási vállalatok programjaiban, és a Földközi-tenger nyugati medencéjének teljes idegenforgalmi ágazatát veszélybe sodorja.Gibraltár sorsa régóta viszály forrása a két EU-tagállam között. London rendszeresen és erőteljesen kifogásolja, hogy a spanyol fél változatos korlátozó intézkedésekkel nehezíti a terület közúti, vízi és légi megközelítését, így próbálva kicsikarni brit engedményeket a Gibraltár feletti szuverenitás kérdésében.Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, elvileg örökre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Megjelent a rendelet a nyugdíjemelésről

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp

Itt a videó, amin látni, ahogy összeomlik a 900 tonnás rádióteleszkóp