Tetszett a cikk?

A kereszténydemokraták beválasztották a jövendő német államfő személyéről döntő szövetségi közgyűlés tagjai közé Hans Filbinger volt baden-württembergi miniszterelnököt, aki 1978-ban náci múltja miatt kénytelen volt lemondani.

A szövetségi közgyűlés felerészben a parlamenti alsóház (Bundestag) tagjaiból, felerészben a tartományok által delegált elektorokból áll. Ez utóbbiak között foglalna helyet a 90 éves Filbinger, s megbízása tiltakozást váltott ki.Filbinger hadbíró volt a II. világháború idején, s halálos ítéletek is fűződnek nevéhez. Az ítéleteket azzal a mondattal vette védelmébe, hogy "az, ami akkor jognak számított, ma nem számíthat jogtalanságnak".A szövetségi közgyűlés vasárnap választja meg az új németállamfőt, a poszt jelenlegi betöltője, Johannes Rau nem jelöltette újra magát. Az ellenzéki pártok közös jelöltje Horst Köhler gazdasági-pénzügyi szakember, a kormányzó pártoké Gesine Schwan társadalomtudós.A szövetségi közgyűlésben az ellenzéki pártok rendelkeznek többséggel, s ha minden a forgatókönyv szerint alakul, Köhlert bízzák majd meg az államfői teendők ellátásával.Filbinger kiválasztása ellen tiltakozott a nácizmus üldözötteinek egyesülete, az Auschwitz-bizottság, Rolf Hochhuth író, aki döntő szerep játszott a baden-württembergi politikus 1978-as elmozdításában. Tiltakozott Volker Beck, a kormányzó zöldek parlamenti ügyvezetője is, azt firtava, hogy Filbinger kiválasztásával vajon mit is akar jelezni egy demokratikus párt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet” – Testamentum címmel jelent meg az új Omega-album

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Koronavírus: 6360 új fertőzött, 115 halott

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult