Tetszett a cikk?

A szonda eltűnése azért is kínos a brit kutatóknak, mert az amerikaiak önjáró Mars-robotjai nem sokkal később igen sikeres programot teljesítettek. A kudarcért a Beagle brit programigazgatóját hibáztatják, mert sokak szerint szükségtelen volt a Mars Express-programhoz egy újabb űrkutató.

Annyi valószínűsíthető, hogy nem egyéni hiba vagy egyéni rossz döntés volt a fő ok, hanem "szerencsétlen események láncolata" – mondta David Southwood, az Európai Ügynökség (ESA) tudományos igazgatója.A Beagle-2 leszálló kutatórobot tavaly év végén érkezett az ESA Mars Express nevű keringőegységének fedélzetén a Mars térségébe, és karácsony másnapján kellett talajt érnie a bolygó felszínén. Ám senki nem hallott róla azóta, hogy levált a hordozóról. A Beagle-jelentés már korábban elkészült, de annak pontos tartalmát az ESA döntése alapján nem fogják nyilvánosságra hozni.Colin Pillingert professzort, a Beagle brit programigazgatóját hibáztatják a kudarcért, főleg azért, mert sokak szerint szükségtelen volt az egyébként önmagában sikeres Mars Express-programhoz egy újabb űrkutató.Southwood szerint a lehetőségek között szerepel, hogy a Beagle-2 elégett a marsi atmoszférában, vagy rossz szögben lépett be a légkörbe és "visszapattant" a világűrbe, örökre elveszve.A kudarc annál is kínosabb a brit kutatóknak, mert az amerikaiak önjáró Mars-robotjai nem sokkal később igen sikeres programot teljesítettek.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet

A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje

Már a botrányos házibuli előtt romokban volt a Fidesz-alapító Szájer József brüsszeli karrierje