Tetszett a cikk?

A NASA az elodázhatatlan javítási munkákat kívánja elvégeztetni robotokkal a Hubble űrteleszkópon, hogy ezzel legalább 2011-ig pályán tartsák az űreszközt - jelentette be kedden az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) főigazgatója.

A Columbia űrrepülőgép tavalyi katasztrófáját követően januárban még arról született végleges döntés, hogy a továbbiakban már nem indítanak – emberéleteket kockára tevő - amerikai űrsiklómissziókat a mintegy 700 kilométeres magasságban keringő Hubble űrtávcső karbantartási munkálatainak elvégzésére.Az űrsiklók legénysége az elmúlt tizennégy évben - amióta a Hubble a Föld körül kering - négyszer látogatták meg az űrteleszkópot a szervizmunkák ellátása és berendezések cseréje céljából.A januári döntés nyomán az is felmerült, hogy az így végnapjaihoz közeledő Hubble pazar űrfelvételeiről a világegyetemről szállított felbecsülhetetlen értékű adatokról néhány éven belül lemondhatnak a csillagászok, így azok erőteljes lobbitevékenységbe kezdtek az űrtávcső megmentéséért.Sean O’Kefee, a NASA főigazgatója kedden Denverben bejelentette: földi távirányítású robotok el tudják végezni azokat a munkákat, amelyeket korábban az űrhajósok láttak el. Hangsúlyozta: a tervek szerint a robotküldetést 2007 vége előtt elindíthatják az űrteleszkópra, bár az elképzeléseket még nem véglegesítették.A jelenleg érvényes NASA-program értelmében 2011-ben állítják Föld körüli pályára a James Webb űrteleszkópot, a Hubble váltótársát. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni

SZFE-s sztrájkbizottság: 64 napja nem ül le velünk senki tárgyalni

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

Fogd a telefonod és éld az életed, ennyire egyszerű

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő

A Sajó-völgyében továbbra is lignittel fűtenek, pedig már megint veszélyes a levegő