Ariel Saron pénteken menesztette a Nemzeti Unió Párthoz tartozó Avigdor Lieberman közlekedési és Benjámin Elon idegenforgalmi minisztert. A leváltásokra azért kerül sor, mert Saron többséget akar kormányában a gázai övezeti kivonulási tervének elfogadásához.

Ezzel a lépéssel Saron többséget szerzett magának a kormány vasárnapi szavazására, amelyen a miniszterelnök Washington által pártfogolt kivonulási tervéről döntenek. A kabinet korábbi összetételében 11 miniszter támogatta, 12 ellenezte a terv végrehajtását. A Nemzeti Unió minisztereinek leváltása nyomán egy szavazatnyi többséghez jutottak a kivonulás hívei.Ezzel a lépéssel azonban veszélybe került a jelenlegi kormánykoalíció többsége a törvényhozásban. A koalícióhoz tartozó ultranacionalista Nemzeti Vallási Párt lelkes híve a zsidó telepesmozgalomnak, így értelemszerűen ellenfele a kivonulási tervnek. A párt azzal fenyegeti a kormányfőt, hogy kilép a koalícióból, ha Saron keresztülviszi tervét.Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy a jobboldali kormányfő nemzeti egységkormány létrehozására kényszerülhet, kénytelen lehet úgy átalakítani kormányát, hogy bevonja a balközép Izraeli Munkapártot, amely támogatja a megszállt palesztin területeken létesített zsidó telepek felszámolását.Erre már csak azért is rákényszerülhet, mert saját jobboldali pártjának, a Likudnak többsége is elutasította a tervet a május másodikán rendezett pártszavazáson, arra hivatkozva, hogy a zsidó telepek felszámolásával "jutalmaznák a palesztin terrort". Ugyanakkor - a közvélemény-kutatások adatai szerint - az izraeli lakosság többsége helyesli a kivonulási tervet.Saron kivonulási terve szerint 2005 végéig kiürítenének 21 zsidó telepet a Gázai övezetben, és felszámolnának négyet a Jordán folyó nyugati partján létesített 120 közül, hogy enyhítsék a feszültséget az izraeli-palesztin viszonyban, lépést tegyenek az évek óta tartó palesztin intifáda lecsendesítése felé.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Kis segítséget ad az állam az eléggé halott motorkerékpár-piacnak

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

Lavinaveszély miatt lezártak a 75-ös főút egy szakaszát Erdélyben

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben

Az MNB tehetetlen a tranzakciós adót ügyfelekre terhelő három bankkal szemben